Slovenija
33 ogledov

"Svetlik in tiste njegove afne!"

zavod Saša Despot
Brezposelni. Zavod za zaposlovanje jih iz evidence izbriše, ko dopolnijo 65 let. Pravica do nadomestila jim preneha. Zakon. Starejši od 65 let niso več zmožni delati.

Izbris. "Ne pustijo nas delati, barabe! Po drugi strani pa sem skoraj vsak večer poslušal Svetlika in Pahorja, da je treba delovno dobo podaljšati," je pred dnevi v naše uredništvo jezen poklical bralec, ki ga je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) izbrisal iz evidence brezposelnih, ker naj bi bil pri 67 letih za njihovo evidenco prestar.

Na ZRSZ se je prijavil 1. januarja, potem ko se mu je iztekla zaposlitev za določen čas. Že tri tedne zatem pa so ga iz evidence izbrisali. "Namesto nadomestila za brezposelnost sem dobil obvestilo, da sem izbrisan," je poudaril. Pozneje mu je menda referentka na ZRSZ pojasnila, da ga v evidenco sploh ne bi smeli vpisati in da se je to očitno zgodilo po pomoti, ker januarja še niso naštudirali novega zakona (ta je začel veljati prav januarja letos).

Samo zmožni za delo

Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), "osebe z dopolnitvijo 65 let niso več brezposelne po pravilih zakona, saj ne izpolnjujejo več pogoja delazmožnosti, zato jih ZRSZ po uradni dolžnosti preneha voditi v evidenci brezposelnih". Po zakonu se namreč za brezposelnega šteje le iskalec zaposlitve, ki je zmožen za delo. Za delazmožnega pa velja, če je star od 15 do 65 let.

"Svetlik in tiste njegove afne na ministrstvu za delo 'trajbajo' šarlatanstvo, da je človek, ki je star 65 let, nesposoben! To so v zakon napisali! Zakaj sem nesposoben? Ker v zakonu piše! Oni mene sploh ne morejo ocenjevati, pa so mi to napisali v odločbo," je bil kritičen bralec.

MDDSZ: Naj se upokoji!

Na MDDSZ so dejali, da nikakor ne drži, da bi se z določitvijo starostne omejitve za prijavo v evidenco brezposelnih onemogočalo ljudi pri delu. Kot so razložili, se lahko vsakdo tudi po dopolnjenem 65. letu odloči, da bo še naprej delal. Vendar pa so sistem zavarovanja za primer brezposelnosti in iz njega izhajajoče pravice namenjeni delovno aktivnim ob izgubi zaposlitve, ne pa tistim, ki se lahko upokojijo, so zapisali v odgovoru. "Država socialne varnosti, kot je določena s sistemom zavarovanja za primer brezposelnosti, ni dolžna zagotavljati," so pristavili na MDDSZ.

Našemu 67-letnemu bralcu zato sporočajo, da si lahko socialno varnost zagotovi z upokojitvijo. "Ta mu v nobenem oziru ne preprečuje, da se reaktivira in vnovič vstopi na trg dela, če bi se želel vnovič zaposliti." A ob našem vprašanju, zakaj se ne bi pri 67 letih vendarle upokojil, je sogovornik vztrajal: "Hočem delati!"

Komentarjev 5
  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 07:14 09.december 2011.

    Spet se stvari problematizirajo na napačnem koncu! "SO WHAT" če 67 ne dobi dela? Kaj pa mladina? Mladina je problem, ki ne dobi dela! Tu je potrebno problematizirati! Pa ne vidim nikjer nobenega članka o tem, kako mladina po končanih ...prikaži več šolah ne dobi šihta! Še nisem videl članka na to temo!

  • vladek 07:04 09.december 2011.

    A mislite da nas bo solatar popeljal v boljše življenje.Ja bo svoje kriminalce.

  • astra 06:30 09.december 2011.

    Slovenija se mi zdi kot, da bi v njej ziveli sami debili. Po eni strani nas terajo, da bi cim dlje delali po drugi strani pa nas v tem omejujejo. Slovenija je narobe svet in ni ji pomoci.