Slovenija
4 ogledov

Svetlik: 'Nihče ne bo ničesar izgubil'

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je povedal, da vlada r
1/2
Žurnal24 main
Minister za delo Ivan Svetlik je prepričan, da bodo le s predlaganimi spremembami lahko ohranili socialno državo in okrepili socialne prejemke najšibkejših.

Minister Ivan Svetlik je danes na novinarski konferenci poudaril, da s predlaganimi zamrznitvami pokojnin in socialnih transferjev nihče ne bo ničesar izgubil in da bodo le tako lahko ohranili socialno državo na enaki ravni kot doslej. Celo več, na podlagi tega predloga bodo sposobni oskrbeti vse nove in stare socialne upravičence. Dodal je še, da kar 60 odstotkov proračuna predstavljajo plače javnega sektorja in socialni transferji, zaradi česar ga je treba uravnovesiti. Predstavil je tudi tri točke vladnega predloga.

Prva je ta, da vsi socialni prejemki ostanejo nedotaknjeni. Drugi del predloga gre v smeri socialne zakonodaje, ki jo pripravljajo. Sistemske spremembe bodo tako že v prihodnjem letu zagotovile, da bodo dali višje prejemke tistim, ki živijo samo od socialnih transferjev. Tretja točka pa je zamrznitev rasti vseh socialnih prejemkov.

 
 

Podpiram predlog, da tisti z večjimi pokojninami, denimo 1500 evrov, nosijo večji delež bremena kot tisti s 300 ali 400 evri pokojnine. Enako velja za socialne transferje.

Vili Rezman, DeSUS

 

Erjavec: "Predlog je nesmiseln"
''Če bodo plače zamrznjene, potem se pokojnine tako ali tako nimajo kaj usklajevati. Zato je takšen ukrep glede pokojnin nepotreben, če se misli resno zamrzniti vse plače,'' je za 24ur povedal  Karl Erjavec in dodal, da so v
Desusu ves čas proti zamrznitvi pokojnin . Če se plače v naslednjem letu res ne bodo višale, potem je zamrznitev pokojnin nesmiseln ukrep, s katerim bi po mnenju Erjavca le po ''nepotrebnem razburili eno veliko družbeno skupino, kot so upokojenci''. 

"Jaz osebno podpiram zamrznitev plač v javnem sektorju, nisem pa za to, da bi jih drastično nižali v tem trenutku, saj bi s tem povzročili nove socialne težave in bi morali zagotoviti pri socialnih transferjih več sredstev," je zaključil. Svetlika nam za komentar ni uspelo priklicati, saj je bil na službeni poti v tujini. Je pa za Svet na Kanalu A povedal, da pričakuje, da bodo s predlogom uspeli, saj bodo le na ta način lahko financirali naraščajoče število upravičencev do socialnih transferjev.  

Upokojenci pripravljeni na žrtev
"Če se bodo zamrznile plače, je popolnoma jasno, da ne morejo iti gor pokojnine," se je na Svetlikov predlog
odzvala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak . "Mi smo vedno delili usodo z delavci in jo bomo tudi zdaj," je poudarila. Je pa izpostavila, da vlada ne bi smela jemati tistim, ki imajo že zdaj zelo nizke pokojnine. Teh je po njeni oceni okoli 100 tisoč in tem bi država morala še celo malce primakniti. Ali se bodo pridružili protestom sindikatov, pa bodo še razmislili.


Vlada bi na led dala plače in pokojnine

Že pred dnevi je vlada napovedala, da namerava zamrzniti plače javnih uslužbencev. Včeraj je razloge za tako potezo utemeljevala tudi na sestanku s sindikati javnega sektorja, kjer je predstavila dejansko ekonomsko stanje države. Vendar pa očitno to ne bo edina vladna poteza, s katero se trudijo vsaj malo uravnovesiti trenutno finančno stanje. Obetajo se namreč tudi zamrznitve pokojnin in socialnih transferjev.Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.