Slovenija
18 ogledov

Svetlik popušča pri penzijah

Žurnal24 main
Pokojnine. V izračun po novem vladnem predlogu 28, ne več 34 let.
Domnevam, da so novi predlogi povezani s kupčkanjem, da bi zagotovili večino, ki bi morala biti v državnem zboru, da bi bila reforma sprejeta.
Dušan Semolič

Mehčanje. Čeprav je pokojninska reforma že v parlamentarnem postopku, je vlada včeraj na predlog premierja Boruta Pahorja sklicala socialne partnerje in jim predlagala nekatere popravke:
– za izračun pokojninske osnove bi se namesto zdaj predlaganih 34 let upoštevalo 28 let;
– pri olajšavah za znižanje upokojitvene starosti bi upoštevali tudi vojaški rok, namesto le treh otrok pa vse otroke, a se pri tem starost ženskam ne bi smela znižati pod 61 let, moškim pa ne pod 63;
– za tiste, ki so začeli delati zgodaj, bi uvedli daljše prehodno obdobje;
– zavod za pokojninsko zavarovanje bo moral zavarovance o vplačanih prispevkih obveščati enkrat na leto.

Zakon bo v torek obravnaval parlamentarni odbor za delo; do takrat imajo vlada in poslanske skupine čas, da vložijo dopolnila. Zato je vlada sindikatom in delodajalcem naročila, naj ji do jutri sporočijo pripombe.

Predlogi koalicije
1. Poslanska skupina SD. Predlagajo skrajšanje odmernega obdobja za izračun pokojnine s 34 na 25 let, upoštevanje vseh otrok kot olajšavo za znižanje upokojitvene starosti in podaljšanje prehodnega obdobja za delavce, ki so zgodaj začeli delati. Hkrati želijo, da se bolniška nadomestila ne bi vštevala v osnovo za izračun pokojnine.

2. Poslanska skupina DeSUS. Vztrajali bodo, da se formule usklajujejo v 80 odstotkih z rastjo plač, v 20 pa z inflacijo. Zahtevali pa bodo tudi, da se pokojnine usklajujejo dvakrat na leto in ne enkrat, kot predlaga vlada.

3. Poslanska skupina LDS. Zavzemajo se za skrajšanje odmernega obdobja za izračun pokojnine; če bo to obdobje krajše od 30 let, predlagajo upoštevanje zaporednih let; če bo daljše od 30 let, pa najboljša leta. Kot olajšavo za znižanje upokojitvene starosti bi morali po njihovem mnenju priznati vse otroke in vojaški rok.

Predlogi opozicije
1. Poslanska skupina SDS. Dopolnil niso želeli razkriti, ker še nimajo dokončno izdelanih. Vložili jih bodo v torek.

2. Poslanska skupina SLS. Po njihovem mnenju bi se morali kot olajšava za znižanje upokojitvene starosti upoštevati vsi otroci, ne le trije, pa tudi vojaški rok. So proti temu, da se ukinja državna pokojnina. Vsak posameznik bi moral imeti tudi možnost vpogleda v evidenco Zpiza, ali so zanj plačani prispevki in koliko mu manjka do upokojitve, menijo v poslanski skupini SLS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.