Slovenija
23 ogledov

Svetlik: reforma bo porazdelila bremena

Ivan Svetlik Žurnal24 main
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je ob začetku prve obravnave predloga pokojninske reforme dejal, da bo slednja enakomerno porazdelila bremena med vse generacije.

Državni proračun že zdaj v pokojninsko blagajno namenja več kot četrtino potrebnih sredstev, ta znesek pa bi se brez sprememb še povečeval, je opozoril minister.

"S socialnimi partnerji smo se dogovorili glede poglavitnih ciljev, to pa sta zagotoviti vzdržnost pokojninske blagajne in zaustaviti padanje pokojnin," je dejal.

Predlagani pokojninski zakon po ministrovih besedah omogoča vzdržnost blagajne za obdobje naslednjih 15 do 20 let.

Pokojnine bodo po novem sistemu celo nekoliko višje, najbolj pa se bodo povišale tistim iz nižjih dohodkovnih skupin, je dejal Svetlik. "Pokojnine se ne bodo znižale, pač pa se bodo celo nekoliko povečale," je opozoril.

Starostna meja za starostno pokojnino se bo po njegovih besedah po novem postopno zvišala za oba spola, in sicer na 65 let.

Predlog pa predvideva, da se bodo tisti, ki so začeli delati zgodaj, lahko upokojili mlajši, in sicer moški s 43 leti pokojninske dobe in ženske z 41 leti pokojninske dobe. "Tako jim ne bo treba čakati do 65. leta starosti," je opozoril.

Obdobje za obračun pokojninske osnove se bo postopno podaljšalo z zdajšnjih 18 na 34 let. Odmerni odstotek bo 80 odstotkov.

Prispevke bo treba plačevati od vseh oblik dela, onemogočena pa bo možnost za odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačevanje prispevkov, pravi minister.

Prehodno obdobje bo po njegovih besedah trajalo naslednjih 15 let.

Državni zbor zdaj nadaljuje obravnavo reforme s predstavitvami stališč poslanskih skupin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.