Slovenija
102 ogledov

"Svetlikov zadnji žebelj v krsto socialne države"

Regvar: "Zakon je treba v celoti zavrniti, je nedorečen, negira sedanje povečane Žurnal24 main
Bojan Regvar. Na socialni zbornici jezni na ministrstvo za delo, ker "ignorira socialni dialog, reformira vse po vrsti brez vprašanj in brez posveta, anonimno in hladno; predloga ni uskladilo z drugimi zakoni".

Predlog zakona o socialnovarstveni dejavnosti je zadnji žebelj ministra Svetlika v krsto socialne države – s temi besedami je sekretar Socialne zbornice Slovenije (SZS) Bojan Regvar povzel razburjenje, ki ga je med socialnimi delavci izzval predlog reform na področju socialnega varstva. Predstavljamo ključne očitke SZS in novosti, ki jih utegne občutiti pol milijona uporabnikov in 12 tisoč zaposlenih v sociali, ter odgovore ministrstva za delo na očitke.

Predlog omogoča posredno privatizacijo domov za starejše. Kar 252 tisoč upokojencev ima manj kot 500 evrov pokojnine. Kam bodo šli, če se cene dvignejo? Spremembo bo čutilo že sedanjih 17.500 uporabnikov domov in njihovih družin.
Predlog ne predvideva nikakršne privatizacije, le dva tipa javnih zavodov – javni socialni zavod in samostojni socialni zavod, katerih ustanovitelj bi bila bodisi Republika Slovenija bodisi občina. Ustanovitelj zasebnega socialnega zavoda je lahko vsaka pravna ali fizična oseba. Preoblikovanje javnega in samostojnega socialnega zavoda v zasebnega ni predvideno.

Po predlogu bi lahko socialno mrežo, ki deluje 40 let, preoblikovala vsaka nova vlada po željah vsakega novega ministra, namesto da bi bila fiksna in stabilna.
Nacionalni program socialnega varstva bo določil mrežo javne službe socialnovarstvenih storitev in programov, vlada pa bo določala le mrežo centrov za socialno delo (CSD).

Ni izračuna finančnih posledic. Zdaj CSD zaposlujejo 1.700 ljudi, ministrstvo jih plačuje tisoč, 700 pa jih financirajo občine in projektni viri. S spremembo jih bo od sto do 200 manj. Predlog gre v smeri zmanjševanja in ne povečanja števila socialnih delavcev, ki jih po študijah že zdaj primanjkuje 300.
Zmanjševanje števila socialnih delavcev nikakor ni predvideno. Točen izračun finančnih posledic sprememb se pripravlja, lahko pa že rečemo, da zmanjševanje sredstev ni predvideno.

Nova agencija, ki bo prevzela javna pooblastila vseh socialnih zavodov (na primer odločanje o skrbništvu, rejništvu ..., op. a.), bo omogočila predvsem novo zaposlitev zaslužnih in preverjenih kadrov z ministrstva.
Predlog za ustanovitev agencije je nastal zaradi ugotovitev, da se premalo spremlja kakovost izvajanja vseh storitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.