Slovenija
42 ogledov

Svetnik boljši od 67 protikandidatov

mohor bogataj Nik Rovan
V zadnjem času je bilo na račun kadrovanja kranjske mestne uprave precej kritik in pomislekov.

Beno Fekonja (SD) je lani postal pomočnik vodje enote komunale, sledilo je imenovanje Evstahija Drmote iz vrst SD na mesto direktorja, najbolj sveža pa je zaposlitev Jureta Kristana (SDS) na položaj pomočnika direktorja, za katerega se je na razpisu potegovalo 68 kandidatov.

Mestna uprava imenovanja svetnikov vladajoče koalicije na vodstvene položaje v javnem podjetju Komunala Kranj šteje za prednost, kritiki pa menijo, da so plod političnega kupčkanja, ki je resno načelo integriteto mestnega sveta, in da občina s tem o kadrovanju daje dvomljiv signal, da imajo svetniki prednost.

“Za jasno vizijo razvoja”

Mestna uprava pravi, da se je kot največja lastnica dolžna vesti kot dober gospodar in v podjetju zagotoviti strokovne kadre z jasno vizijo razvoja. V zagovor navaja dobre poslovne rezultate komunale, čeprav je Drmota funkcijo nastopil šele novembra, sklicuje pa se tudi na zakonodajo, po kateri svetniška funkcija ni v nasprotju z zaposlitvijo v javnem podjetju.

Dovoljeno, a so pomisleki

Občinski svetnik je lahko direktor javnega podjetja, če občinski svet v njem ne opravlja neposredne nadzorne funkcije, pravita ministrstvo za javno upravo (MJU) in Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kranjski mestni svet neposrednega nadzora nad komunalo dejansko nima, vseeno pa obstaja pomislek – v nadzorni organ podjetja oziroma skupščino namreč imenuje predstavnika občine. Glede na delež ima predstavnik Kranja v tej skupščini velik vpliv. To funkcijo opravlja svetnik LDS Zmago Zadnik, prav tako član vladajoče koalicije. Ali bi lahko v takem primeru koalicijski kolegi, zaposleni v javnem podjetju, vplivali na skupščino, MJU in KPK nista komentirala. Zadnik zatrjuje, da je pri svojih odločitvah avtonomen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.