Slovenija
13 ogledov

Svetnik in parketar hkrati

Gradbinec Shutterstock
Sporno. Svetnik Zvonimir Novak kot parketar občini zamenjal talno oblogo.

Novo mesto. Podjetje Zvonimirja Novaka, občinskega svetnika županove Zveze za Dolenjsko, je v času, odkar je ta občinski svetnik, to je od decembra 2010, poslovalo z Mestno občino (MO) Novo mesto, kar pomeni kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK).

Na Supervizorju je mogoče prebrati, da je Parketarstvo Zvonimir Novak od MO v tem času prejelo dve nakazili, in sicer decembra 2010 sedem tisoč evrov in avgusta 2011 dobre tri 
tisočake.

Prijava svetnikov

Kot je razvidno iz kopije pisma Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki smo jo prejeli v uredništvo, je prijavo podala anonimna skupina svetnikov občinskega sveta MO. “Komisija je ugotovila kršitev določb ZIntPK o omejitvah poslovanja in pozvala občino, naj začne postopek ugotavljanja ničnosti poslovanja. Prav tako je bil zoper odgovorno osebo občine v tej povezavi uveden prekrškovni postopek,” so nam povedali na KPK.

Prijavitelji so še zapisali, da si je Novak z izdatnim financiranjem volilne kampanje Alojzija Muhiča kupil svetniško mesto in s tem vpliv na nezakonito pridobivanje premoženjske koristi za svoje podjetje.

Večji del le vračilo

“Parketarstvo Zvonimir Novak je v tem obdobju sodelovalo le pri zamenjavi talne obloge v sejni sobi občinske uprave na Seidlovi cesti. Njihova ponudba je bila najugodnejša, za opravljeno delo pa je MO plačala tri tisoč evrov,” so nam povedali v županovem kabinetu.

Pri znesku sedem tisoč evrov je šlo, kot so pojasnili, za vračilo varščine, ki jo je podjetje podalo ob kandidiranju na javni dražbi za nakup stanovanja na Smrečnikovi ulici. Ob tem so povedali še, da MO sicer ne posluje s podjetji, s katerimi so občinski svetniki povezani 
lastniško ali vodstveno.

Komentarjev 2
  • mia 08:49 18.januar 2012.

    prav nič ni drugače , ali prijateljske vezi ali ena oseba.

  • mia 08:31 18.januar 2012.

    če bo jankovič mandatar in jaklič direktor ljubljanskih lekarn, bodo le te zelo kmalu po celi sloveniji.