Slovenija
55 ogledov

Svetniki bi ustavili zakon

denar bankovci evri kovček Shutterstock
Ker bi bila novela lahko kmalu uporabljena, zahtevajo njeno zadržanje.

Državni svet je podprl pobudo za ustavno presojo novele zakona o bančništvu. Pobudo je podal svetnik Jože Slivšek, ki je predlagal tudi začasno zadrževanje izvrševanja dela zakona in prednostno obravnavo pobude na ustavnem sodišču. Navzoči državni svetniki so predlog soglasno podprli.

DS je na novelo zakona o bančništvu odložilni veto izglasoval 5. novembra, a je DZ zakon 14. novembra vnovič sprejel, tako da je zakon, ki bo med drugim v okviru sanacije bank omogočil prenehanje ali konverzijo obveznic bank, od 23. novembra že v veljavi.

Kot je v današnji obrazložitvi predloga dejal Slivšek, se je za predlog odločil zato, ker veto DS ni bil uslišan, hkrati pa so odzivi pravne strokovne javnosti doslej bili, da zakon v kar nekaj členih krši ustavo RS. Med drugim je opozoril, da glede na to, da se v tem tednu pričakujejo rezultati stresnih testov bank, da bo zakon "verjetno v kratkem uporabljen".

Pobuda tudi s strani VZMD in MDS

Novo pobudo za oceno ustavnosti zakona je danes vložilo tudi Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki je pobudo že vložilo 4. decembra. Kot so danes sporočili iz VZMD, so prvič vložili pobudo v imenu 250 imetnikov podrejenih obveznic bank, danes pa še v imenu tistih, ki so se jim pridružili v zadnjem času.

Včeraj je pobudo za oceno ustavnosti vložilo tudi društvo Mali delničarji Slovenije (MDS). Podalo je tudi predlog za začasno zadržanje izvajanje teh členov in predlog za prednostno obravnavo pobude. V sporočilu za javnost so zapisali oceno, da bi morebitna razlastitev pomenila začetek konca bančnega sistema v Republiki Sloveniji, "saj če vzameš denar tistemu, ki je posodil banki potem, ko so zbežali iz države tuji vlagatelji, se je težko znebiti dvomov v varnost bančnega sistema".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.