Slovenija
161 ogledov

Svetniki gor, mentorji dol

Žurnal24 main
Učitelji. V novem zakonu bo več nazivov.

Napredovanja. Namesto zdajšnje tristopenjske lestvice kariernega napredovanja naj bi se po novem napredovanje učiteljev razdelilo na sedem stopenj.

Novost, ki jo na ministrstvu za šolstvo (MŠŠ) nameravajo vključiti v povsem nov zakon o učiteljih, nam je zaupala Meta Kamšek, ravnateljica Gimnazije Kočevje. “Če sem prav razumela, naj bi to prineslo enakomernejše napredovanje skozi delovno dobo,” je dodala Kamškova.

Za povečavo kliknite na fotografijo! (Foto: Zurnal24)


Na MŠŠ skrivnostni
Teze napovedanega zakona o učiteljih je državna sekretarka Alenka Kovšca ravnateljem srednjih šol predstavila na nedavnem srečanju v Portorožu. Ko smo na MŠŠ poizvedovali, kako daleč je priprava zakona in katere bistvene spremembe bo prinesel učiteljem, smo dobili zelo skop odgovor: “Kot rečeno, je zakon o učiteljih v nastajanju, zato je podajanje informacij preuranjeno.

Za kaj napredovati
1.484 evrov bruto je plača učitelja začetnika.
1.953 evrov bruto je plača svetovalca v 37. razredu.
2.031 evrov bruto je plača svetnika v 38. razredu.
2.472 evrov bruto je plača svetnika v zadnjem, 43. razredu.

Pridobili pa smo podatke o številu mentorjev, svetovalcev in svetnikov za zadnjih šest let. Ti kažejo, da se je število svetnikov, ki pomenijo vrhunec v karieri šolnika, precej več kot podvojilo.

Svetniki vse mlajši
Delež svetnikov je še vedno majhen, če jih primerjamo z na primer zdravniki,” je podatke komentiral Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Učiteljev v osnovnih in srednjih šolah je namreč okoli 23 tisoč. Kot pravi Štrukelj, je opazno, da se znižuje povprečna starost učitelja svetnika. “Gre za generacijo ljudi, starih okrog 40 let, ki je izrazito nagnjena k izobraževanju,” je dodal.

Predlog o več strokovnih stopnjah Štrukelj pozna: “Zdi se mi smiseln, ker bi omogočal enakomerno strokovno rast celotno kariero.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.