Slovenija
22 ogledov

Svetniki izglasovali odložilni veto na holding

DRŽAVNI SVET
1/3
Dejan Mijović
Pobudniki za referendum o Slovenskem državnem holdingu (SDH) v pobudi zbrali skoraj 4000 podpisov. Državni svet je danes s 17 glasovi za in 15 proti na tajnem glasovanju izglasoval odložilni veto na zakon o Slovenskem državnem holdingu.

Tajnega glasovanja se je udeležilo 33 svetnikov, ena glasovnica je bila neveljavna. O predlogu zakona bo tako moral znova odločati državni zbor, za sprejem zakona pa bo zdaj potrebna absolutna večina poslancev, torej 46.

Po mnenju svetnikov je holding neprimerna oblika upravljanja državne lastnine, da bo pri tem zakonu omejen vpliv parlamenta in javnosti na upravljanje z državno lastnino ter da zakon prinaša politično upravljanje.

Vložili pobudo za referendum

Sindikat delavcev energetike je v pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu zbral nekaj več kot 3900 podpisov, je ob vložitvi podpisov v DZ pojasnil podpredsednik sindikata Branko Sevčnikar. Zbiranje 40.000 podpisov, kolikor je potrebnih za razpis referenduma, pa bo po njegovih besedah odvisno od današnjega razpleta seje državnih svetnikov.

Uprava bo izbrana na mednarodnem razpisu

Zakon o državnem holdingu bo upravljal s celotnim kapitalskim premoženjem države, vodila pa ga bo tričlanska uprava, ki bo izbrana na mednarodnem razpisu. Z zakonom se bo v holding preoblikovala Slovenska odškodninska družba, pripojili ji bodo Družbo za svetovanje in upravljanje ter premoženje Posebne družbe za podjetniško svetovanje. Ta ne bo več obstajala, prav tako bo ugasnila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki zdaj upravlja z državnim premoženjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.