Slovenija
16 ogledov

Svetniki niso izglasovali veta

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Državni svet ni izglasoval veta na novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki ga je zahtevalo 12 državnih svetnikov. Novela bo tako lahko začela veljati.

Novela uvaja neke vrste sito pri vpogledu v arhiv nekdanje državne varnosti. Svetnik Alojz Kovšca meni, da ne gre za zaščito ljudi, ki so delali v interesu Slovenije v Službi državne varnosti (SDV), ki "je bila, kolikor se spomnim, naša nasprotnica, zdaj pa naenkrat ščitimo integriteto teh ljudi“.

Pobudo za veto je dala skupina 12 svetnikov s prvopodpisanim Rajkom Fajtom, saj menijo, da novela državo vrača "v nevaren vrednostni okvir, ki nas oddaljuje od demokratičnih standardov". V zahtevi za sklic izredne seje državnega sveta so zapisali, da je predlagateljeva utemeljitev potrebnosti zakona "neutemeljena in zlorablja določene ustavne določbe".

 

Tone Peršak meni, da gre za popravo leta 2006 sprejetega zakona, kar je skušala s posebno uredbo storiti tudi prejšnja vlada. S tem se ni strinjal Rajko Fajt, ki je dejal, da je omenjena uredba le uredila predajo arhivskega gradiva iz Slovenske obveščevalno-varnostne agencije na Arhiv RS. Dodal je še, da kakor koli obrača in bere člene sprejete novele, ne more "mimo spoznanja, da je bilo gradivo SDV zaprto".

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič meni, da bi bila skrb utemeljena, če bi z novelo prihajalo do zmanjševanja transparentnosti v družbi. Prepričan je, da bo komisija, ki bo odločala o vpogledu v arhive, svoje delo opravila dobro.

Novela spreminja dostopnost do arhivov
Konec prejšnjega tedna sprejeta novela zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva spreminja dostopnost do arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, ki so občutljivi zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti. O dostopnosti do omenjenih gradiv bo odločala posebna arhivska komisija.

Po mnenju pobudnikov za sklic seje je omejitev dostopa do arhivskega gradiva neutemeljena. Opozarjajo tudi, da bi pri odločanju komisije lahko prišlo do neenakopravnega obravnavanja in s tem neenakosti pred zakonom.

Prepir o oslovi senci
Tako je vse skupaj ocenil državni svetnik Zoltan Jan, saj so, kot je dejal, arhivi večinoma že počiščeni in pospravljeni.

 

Komisija za peticije je novelo zakona obravnavala v sredo, četrtek in petek, vendar jo je predsednica komisije Eva Irgl vsakokrat morala prekiniti zaradi začetka seje državnega zbora.

Novelo je prejšnji teden dvakrat obravnaval odbor za kulturo, prvič kot matično telo, drugič na pobudo poslanske skupine SDS. O spremembi zakona pa so prejšnjo sredo razpravljali tudi predsedniki parlamentarnih strank, vodje poslanskih skupin ter poslanca manjšin, vendar sestanek ni prinesel dogovora.

Trije koalicijski člani komisije za nadzor varnostnih služb pa zaradi obtožb prvaka SDS Janeza Janše na račun predsednika države v zadevi o arhivskih gradivih zahtevajo sklic nujne seje komisije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.