Slovenija
6 ogledov

Svetniki niso ustavili dokapitalizacije NLB

Svetniki niso bili enotni, vendar je bilo podpornikov kmečkega lobija dovolj za Žurnal24 main
Državni svet je na današnji izredni seji zavrnil predlog odložilnega veta na novelo zakona o bančništvu, s katero se bo bankam, ki potrebujejo dodaten kapital, omogočila izdaja t. i. pogojno zamenljivih obveznic.

Skupina 10 svetnikov je predlagala, da državni zbor vnovič odloča o omenjeni noveli, saj naj bi omogočala poskus tihe privatizacije NLB.

Predlog odložilnega veta je podprlo 13 svetnikov, zavrnilo pa 14 svetnikov. O predlogu odložilnega veta je pred izredno sejo razpravljala tudi komisija državnega sveta za gospodarstvo, turizem in finance, ki predloga odložilnega veta ni podprla.

Državni zbor je namreč v petek sprejel novelo zakona o bančništvu, s katero se bo bankam, ki potrebujejo dodaten kapital, omogočila izdaja posebnih pogojno zamenljivih obveznic. Te bi se v primeru znižanja količnika najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) banke pod sedem odstotkov avtomatično spremenile v kapital.

Vlada je novelo zakona o bančništvu pripravila, ker NLB drugače ne bi mogla pravočasno izpolniti zahteve Ebe o dokapitalizaciji do konca junija. Država kot največji lastnik NLB tako predlaga, da bi se za dokapitalizacijo NLB 380 milijonov evrov odobrenega kapitala zagotovilo z izdajo nekaj več kot 5,5 milijona novih delnic po ceni 68,71 evra, ki bi jih uporabili zgolj za zamenjavo za hibridne dolžniške instrumente, t. i. pogojno zamenljive obveznice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.