Slovenija
16 ogledov

Svetniki niso vedeli

Kranjski župan Mohor Bogataj je ob ekspresni poravnavi izrazil zadovoljstvo, men Žurnal24 main
Kranj. Župan Mohor Bogataj si pravna mnenja razlaga drugače kot pravni strokovnjaki. Svetniki s poravnavo niso bili seznanjeni.
620 tisoč evrov je bila vredna poravnava med Mestno občino Kranj in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske.

Mnenja. Sodna poravnava s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske (SZG) je bila sklenjena v korist Mestne občine Kranj (MOK), je na včerajšnji novinarski konferenci vztrajal kranjski župan Mohor Bogataj. Mestni svetniki bi se radi podrobneje seznanili s podrobnostmi.

Razlogi za dvom
Bogataj je poravnavo sklenil en teden po začetku županovanja, potem ko je prejšnja mestna uprava tri leta tožbeni zahtevek SZG zavračala. Bolj kot presoji občinske pravne službe in odvetnika Marka Drinovca, da bi bila poravnava za občino škodljiva, je zaupal nasprotnemu mnenju odvetnika Aljoša Drobniča, ki ga je sicer pooblastil le nekaj dni pred sklenitvijo poravnave. Naglico je opravičeval s strahom pred naraščanjem obresti, za novega odvetnika pa se je, kot kaže, odločil, ker naj bi Drinovec na isti dan leta 2008 izdal dve različni mnenji. Drinovec je odgovoril, da to ne drži.

Nove poravnave
Kranj. Občini se obetata še dve poravnavi – za novo knjižnico in z Dimnikarstvom Dovrtel. Uradni zahtevek za knjižnico še ni znan. Temeljil bo na poročilu komisije, govori pa se o dveh milijonih evrov. Dimnikarstvo Dovrtel ima pri Okrožnem sodišču v Kranju zoper MOK dve tožbi v skupni vrednosti 1,9 milijona evrov.

Kaj pravi Drinovec
“Ne gre za dve mnenji. Eno je mnenje, da bi bila poravnava za občino škodljiva, drugo pa priporočilo MOK. Imel sem vtis, da je bil odgovor mestne uprave na tožbo SZG pomanjkljiv in da bi ga veljalo dopolniti. A to ne pomeni, da sem kdaj podal mnenje, da je bil tožbeni zahtevek SZG utemeljen,” je pojasnil in dodal, da sta enaka datuma pisna pomota in da je iz vsebine jasno razvidno, da je med obema dokumentoma en mesec razlike. “Najprej sem podal priporočilo, usmeritev. Mesec pozneje, po sestanku, na katerem pooblaščenec nasprotne strani ni predložil nobenega dodatnega dokumenta, ki bi utemeljeval zahtevek do občine, pa še mnenje,” je povedal Drinovec.

Mimo svetnikov
Medtem kaže, da je Bogataj odločitev o poravnavi sprejel povsem mimo vednosti mestnega sveta, sicer najvišjega organa občine. “S poravnavo nisem bila seznanjena,” je denimo včeraj dejala Alenka Primožič, svetnica županove Stranke za napredek krajevnih skupnosti. Podobno Stane Boštjančič iz koalicijskih SD. “Glede na višino poravnave bi morali biti ne samo obveščeni, ampak bi bilo tudi higienično, če bi o tem lahko odločali,” meni Alenka Bratušek iz opozicijske Liste Hermine Krt.

Da bi moral mestni svet o tem vsekakor razpravljati, pa je prepričan Igor Velov, opozicijski svetnik Zaresa. “Enkrat smo o tem že govorili in sprejeli določena stališča. Če nov župan zavzame povsem nasprotna, bi moral mestni svet s tem seznaniti,” meni. Velov je na temo poravnave včeraj zvečer sicer sklical sestanek vodij svetniških skupin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.