Slovenija
0 ogledov

Svetniki podprli Marušiča

(Foto: null) Žurnal24 main
Državni svet podprl reformo zdravstvenega sistema.
Več o zdravstveni reformi preberi v članku Manj pravic in zasebnega zdravstva.

Svetniki so dokument s t. i. tezami nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020 pohvalili "zaradi njegove preglednosti in dobre podlage za iskanje ustvarjalnih rešitev".

Podpredsednik komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide pri državnem svetu Peter Požun je obenem izpostavil, da bi bilo treba čimprej predstaviti predlog sestave nove košarice pravic.

Invalidske organizacije se ob tem bojijo, da bi ob prevetritvi košarice pravic nekatere zdravstvene pravice za invalide, kot so nenujni zdravstveni prevozi, postale nedostopne.

Požun je opozoril, da teze ne vsebujejo zakonske podlage za prenos nekaterih kompetenc z zdravnikov na diplomirane medicinske sestre in babice, čeprav se projekti referenčnih ambulant že izvajajo.

Teze je podprl tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. "Že sama časovnica je v primerjavi s pokojninsko reformo veliko bolj realna," je dejal.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je izrazil obžalovanje, da se razprava o nadgradnji sistema bolj ali manj vrti le okoli spremembe sistema zbiranja sredstev, medtem ko se bistveno manj govori o sami reorganizaciji zdravstvenega sistema.

Napoveduje, da bi lahko v treh letih z dodatnim denarnim vložkom v višini 30 milijonov evrov letno dosegli, da nobena čakalna doba ne bi presegala omejitev po pravilniku o najdaljših dopustnih čakalnih dobah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.