Slovenija
24 ogledov

Svetniki proti delitvi dobička

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Državni svet je na izredni seji izglasoval veto na zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, ki predvideva obvezno udeležbo delavcev pri dobičku. Za veto je glasovalo 22 svetnikov, 8 jih je bilo proti.

Veto so predlagali predstavniki interesne skupine delodajalcev, saj menijo, da bi imel zakon zaradi obveznosti delitve dobička negativne posledice.

Skupina državnih svetnikov je v zahtevi za sklic izredne seje opozorila, da bi imela obvezna delitev dobička "izrazito negativne družbene učinke, na srednji in dolgi rok pa bi ustvarila nekonkurenčne gospodarske pogoje". Menijo, da bi zaradi tega prišlo do zmanjšanja delovnih mest in ne do njihovega povečanja, s takšno obremenitvijo slovenskega gospodarstva pa da bi spodbudili odliv kapitala in znanja v tujino.

Predstavniki sindikatov po drugi strani uzakonitev obvezne delitve dobička podpirajo, saj menijo, da bi to okrepilo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, motiviralo delavce in prineslo njihov dodaten prispevek h kakovostnemu delu in ustvarjanju dobička. Interesna skupina delojemalcev bo stališče do zakona predstavila pred sejo državnega sveta.

DZ je dopolnjeni zakon – vladni predlog je temeljil na prostovoljni udeležbi – sprejel minuli četrtek. Zakon, ki sicer poenostavlja postopke in uvaja davčne olajšave tako za podjetje kot zaposlene, določa, da bo delitev dela dobička v določenih primerih obvezna. In sicer bo morala družba, če bodo lastniki delili več kot 25 odstotkov bilančnega dobička, vsaj četrtino dobička, ki se bo delil, nameniti delavcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.