Slovenija
28 ogledov

Svetovalci zaslužili s TEŠ 6

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Dokumenti, ki so jih pridobili v uredništvu Dnevnika, razkrivajo, da so v TEŠ pri pripravi in gradnji bloka 6 lepe zaslužke ustvarili svetovalci, odvetniki in tudi lastniki nekaterih zemljišč, ki jih je odkupila elektrarna.

Samo podjetje CEE , ki katerega lastnik je Peter Kotar, je do zdaj na projektu gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj sklenilo za malenkost manj kot dva milijona evrov poslov. Plačali so mu za pripravo razpisov, inženiringa, nadzora in pregleda ponudb. Že konec leta 2009 pa so v Dnevniku razkrili, da je bilo drugo Kotarjevo podjetje (Sol Intercontinental) v času priprave projekta TEŠ 6 zastopnik Alstomove družbe na Hrvaškem. Na "omenjeno izkazano nasprotje interesov" je konec februarja opozorila tudi komisija za preprečevanje korupcije.

Svetoval tudi ekonomski inštitut

Med svetovalci pri projektu je mogoče tudi Ekonomski inštitut pravne fakultete, ki ga je zastopal takratni član nadzornega sveta HSE in kasnejši finančni minister Franc Križanič. Za dve študiji, pri katerih je sodeloval tudi Križanič, je v letih 2006 in 2007 prejel 37.387 evrov, sam Križanič pa še dodatnih 1400 evrov avtorskega honorarja za recenzijo bloka 6.

Od domačih svetovalcev pa so v Dnevniku izpostavili še odvetnico iz Mozirja Anito Dolinšek, ki je odgovorna za vodenje pravnega dela projekta. Od TEŠ bo tako med letoma 2009 in 2014 prejela 288.000 evrov, pri čemer je bolj kot višina honorarja sporno vprašanje, ali je omenjena odvetnica sama lahko dorasla spopadu z mednarodnimi pravnimi pisarnami, ki jih je najel Alstom.

Za svetovanje pri preskrbi virov financiranja pa sta zaslužila tudi Arah Consulting, in sicer 328 tisoč evrov, ter NLB 120 tisoč evrov.

Sporna tudi posla s finsko in nemško družbo

Med potencialno spornimi bi lahko bili tudi nakazili nemškemu Steagu (171 tisoč evrov) in finski svetovalni družbi Pöyry (skupaj 192.000 evrov). Obe družbi sta namreč za druge naročnike pisali mnenja o TEŠ6 kot zunanja recenzenta. Nemce so najeli pri dokazovanju , da je v Šoštanju pametneje graditi nov blok, kot obnavljati stara.

Pri odkupih nepremičnin pa najbolj bode v oči 37.300 evrov, ki jih je TEŠ leta 2009 fizični osebi plačal za odkup slabih 8000 kvadratnih metrov gozda, še piše Dnevnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.