Slovenija
75 ogledov

Svetovalka med svetnice

Podžupanu Alešu Čerinu (prvi z leve) in podžupanji Jadranki Dakić (tretja z leve Žurnal24 main
Mestni svet. Županovi ostajajo, imena na levici in desnici se menjajo. Med svetnicami Jankovićeva svetovalka Tjaša Ficko.

Če bo želela Tjaša Ficko, ki vodi oddelek za odnose z javnostmi MOL, postati mestna svetnica, bo morala zapustiti mestno upravo. V mestni svet je lahko izvoljena, vendar pa zakon o lokalni samoupravi določa, da svetniku preneha mandat, če v enem mesecu po potrditvi mandata ne preneha opravljati funkcije ali dela v občinski upravi, je povedal Matjaž Bregar, direktor službe za organiziranje dela mestnega sveta. Če bi se Fickova svetniškemu mestu odrekla, pa bi morali po zakonu o lokalnih volitvah izvesti nadomestne volitve. Izjav o svoji odločitvi še ni želela dati, z mestne uprave pa so sporočili, da bodo medije o morebitnem novem vodji službe za stike z javnostmi pravočasno obvestili.

Novi obrazi med svetniki
Medtem ko bo večina Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu enaka, so povsem nova imena devetih mestnih svetnikov SDS – ob Zofiji Mazej Kukovič bodo na svetniške stole sedli nekdanji notranji minister Dragutin Mate in minister za razvoj Žiga Turk, Anže Logar, nekdanji direktor urada vlade za komuniciranje, ter Mojca Škrinjar, nekdanja direktorica direktorata za osnovno šolstvo. Med svetniki SD pa ne bo več Miloša Pavlice, državnega sekretarja v Pahorjevem kabinetu, in nekdanje županje Danice Simšič. Na dva od štirih stolov bosta ob dosedanjih svetnikih Metki Tekavčič in Gregorju Isteniču sedla nova Breda Brezovar Papež, direktorica korporativnega komuniciranja Tobačne Ljubljana, in Boris Makoter, bivši direktor 
Zavoda Tivoli.

V novem mestnem svetu ne bo več nekaterih imen, ki so v zadnjih letih sooblikovala mestno politiko. Mednje lahko štejemo Janeza Kopača, ki ni bil izvoljen na listi Zaresa, in nekdanjega podžupana iz vrst LDS Slavka Slaka ter Jožefa Kuniča, ki je bil pred štirimi leti kandidat za župana LDS. LDS bo zastopal samo Slavko Ziherl, Zaresa pa v mestem svetu ne bo. V mestni svet ni bil izvoljen niti nosilec Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc, ki ga iz tega mandata poznamo po referendumskih pobudah proti minaretu džamije in proti garaži pod tržnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.