Slovenija
414 ogledov

Svetovanje za 40 tisočakov

Drugega septembra lani je predsedstvo ŠOUL potrdilo pogodbo o svetovanju s podje Žurnal24 main
Razsipništvo. Študentom za 40 tisoč evrov svetovali glede nakupa, ki ga niso mogli izvesti. Roman Didovič. Direktor ŠOUL je že prek Siventa kupoval Laguno.

 

Poročila. ŠOUL mora enkrat na leto poročati Šosu o namenski porabi sredstev, enkrat na leto pa še sami naročijo revizijo. Sicer pa pravilnost poslovanja lahko preveri računsko sodišče. Zadnja takšna revizija je bila za leti 2003 in 2004, ko je sodišče ugotovilo neskladje s predpisi in internimi akti. ŠOUL je napake odpravil.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOUL) je za svetovanje pri nakupu 14 milijonov evrov vrednega kopališča Laguna – prevzem se ni zgodil – Potezi Podjetniške finance (PPF) plačala 40 tisoč evrov, smo izvedeli iz zanesljivega vira, ki je hotel ostati anonimen. Predsednik ŠOUL Jernej Štromajer cene svetovanja zaradi narave pogodbe ne želi razkriti: “Bilo je čisto poceni. Toliko, kot te storitve stanejo na trgu.”

PPF dovoli, ŠOUL noče
“Za vrednost pogodbe se boste morali obrniti na ŠOUL. Smo pa dogovorjeni, da lahko ta podatek razkrijejo. Nimamo nobenih zadržkov,” pravi direktor PPF Luka Vesnaver. Na ŠOUL pa so se kljub dovoljenju Vesnaverja odločili, da vrednost pogodbe ostane poslovna skrivnost.

Svetovanje je plačano
Na očitek, da so plačali svetovanje za nakup družbe, ki ga tako ali tako že v osnovi ne bi mogli izvesti – ŠOUL namreč nima dovolj denarja in je proti zadolževanju –, Štromajer pravi: “Poteza ni delala posla, ampak so svetovali. Po pogodbi so izpolnili svoje dolžnosti in bili za to plačani.”

Zdajšnji direktor ŠOUL Roman Didovič je že leta 2008 kot direktor Siventa kupil GPL (imeli so 98,5-odstotni delež), ki je lastnik ježiškega kopališča Laguna. Zdaj pa Didovič s ŠOUL od Siventa kupuje kopališče. Didovič je zanikal namigovanja, da bi kakorkoli vplival na pogovore med ŠOUL in podjetjem GPL.

O negospodarni porabi denarja ŠOUL in možni preiskavi
"Nadzor nad gospodarnostjo ravnanja bi morali zagotavljati ustanovitelji oziroma nadzorni organi," je dejal Igor Šoltes, predsednik 
Računskega sodišča RS.

"Najmanj, kar lahko rečem, je, da gre na prvi pogled za negospodarno porabo. Svetovanje pri enem nakupu ne bi smelo dosegati takšne vrednosti,"
je zatrdil Gregor Virant, predsednik Zbora za republiko.

"Negospodarne stvari se dogajajo in se bodo. Sem proti temu, da ima ŠOUL toliko denarja,"
je dejal Matic Vidic, nekdanji član predsedstva ŠOUL.

“Ne načrtujemo večjih naložb”

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Študentski organizaciji Slovenije ste morali posredovati poročilo o Šouviziji, o vseh investicijah.
Drži. Podatke, koliko smo dali za kamere, stojala, računalnike, mize, stole ...

... za oglaševanje v Hri-baru?
Pogodbo lahko kadarkoli pridejo pogledat, a fotokopirati je ne smejo.

Poročilo ne vsebuje podatkov o Hri-baru?
V prvi fazi dopisa tega niso zahtevali. Če bodo, lahko vpogledajo.

Torej, koliko je stalo oglaševanje v Hri-baru?

Obrnite se na RTV.

Kaj so potencialne naložbe za letos?
Trenutno se ne poigravamo z nobeno resno, večjo naložbo. Ukvarjamo se le z idejo študentskega vrtca na Vojkovi. Tu smo v fazi priprave projektne dokumentacije.

Pri čem pa je sodelovala Poteza?
Imeli smo nekaj idej, kaj bi lahko. Dobili smo par ponudb, a so na koncu ocenili, da ni nobena dobra.

Fiktivni študenti tudi v študentski organizaciji?

“Med člani predsedstva Študentske organizacije Slovenije (Šos) je tudi 30-letni Elvis Cvikl. Ali je Cvikl fiktiven študent?” se sprašuje pisec anonimke, ki smo jo prejeli v uredništvu. Po odgovore smo se napotili k Cviklu, a nam jih ni dal.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Elvis Cvikl
je bil rojen leta 1980, študij je začel na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Pozneje se je prepisal in nadaljeval izobraževanje na mednarodni fakulteti za družbene vede in poslovne študije, so sporočili iz Šosa. Naknadno smo prosili še za pojasnila, kdaj se je prvič vpisal, kdaj je sledil prepis in v katerem letniku je trenutno, a odgovorov na vprašanja nismo prejeli. Iz Šosa so sporočili le: “Elvis Cvikl ima status študenta, ki je pogoj za izvolitev za člana predsedstva Šosa.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.