Slovenija
140 ogledov

Svetovna inovacija Žal, ki žanje nagrade

Ljubljanske Žale so le eden od objektov v Ljubljani, ki so delo slavnega arhitek Žurnal24 main
Minuli mesec je javno podjetje Žale prejelo bronasto priznanje Gospodarske zbornice Slovenija za inovacijo "iskalnik grobov", s pomočjo katere uporabnik lahko med več kot 45 tisoč grobovi najde iskani grob.

"V iskalnik je potrebno vpisati ime in priimek pokojnika, ki se ga išče, število zadetkov pa lahko omeji z navedbo letnice rojstva ali letnice smrti," osnovne delovanja iskalnika pojasnjuje Mojca Hucman iz Žal Javnega podjetja, ki ob tem doda, da v bazi podatkov ni zajetih pokojnih, katerih svojci so objavo prepovedali.

"Svetovna inovacija"

Iskalnik, ki je uporabnikom na voljo že od leta 2005,  pa uporabniku zadnje leto izriše še pot od najbližjega vhoda do groba. Če  se nahajate na pokopališču, pa vas bo aplikacija usmerila do groba s pomočjo satelitskega GPS sistema. Na mobilni napravi - po tem ko dovolite uporabno trenutne lokacije - pa lahko ves čas opazujete, kje se nahajate in koliko metrov dolga je vaša pot. Žal pa iskalnik ne bo izrisal poti od vaše trenutne lokacije, ampak bo vztrajal pri poti od najbližjega vhoda do groba.

Na Žalah pravijo, da iskalnik grobov v obliki kot ga ponujajo uporabnikov svetovna inovacija. Hucmanova pravi, da v Grosupljem sicer nudijo podobno storitev, kjer je razvidna označba groba, in v Velenju, kjer je označen oddelek, a nobena od omenjenih rešitev uporabniku ne prikaže poti.

Vključene tudi osebe, ki so pomembno zaznamovale našo zgodovino

Baza podatkov pa zajema tudi biografske podatke o slavnih pokojnikih, pokopanih na pokopališču Žale, ki jih je v svoji knjigi "Ljubljanske Žale – Vodnik po pokopališču" navedla avtorica Milena Piškur. Hucmanova pravi, da se slednje išče s klikom na okence  "slavni" in predstavlja še dodatno nadgradnjo. "Na ta način je možno spoznavati osebe, ki so pomembno zaznamovale našo zgodovino, hkrati pa to pripomore tudi k promociji pokopališča kot parka, prepletenega s kulturno in zgodovinsko zapuščino naroda."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.