Slovenija
10 ogledov

Svetovni mir tudi v slovenskih rokah

Največji del 7.579-članske SV predstavlja 3.088 vojakov, 1.999 podčastnikov ter Žurnal24 main
Več sto slovenskih vojakov sodeluje v osmih mednarodnih mirovnih misijah, kjer mednarodnim silam pomagajo vzdrževati red v kriznih žariščih.

Danes je svetovni dan pripadnikov mirovnih misij Združenih narodov. Ob tej priložnosti bo v predsedniški palači slavnostni sprejem za pripadnike SV na mirovnih misijah, ki ga je za 15. uro priredil predsednik republike Danilo Türk.

Daleč najštevilčnejša je misija na Kosovu, kjer slovenski vojaki sodelujejo v okvirju Kforja in Natovih sil. Od skupno 468 pripadnikov Slovenske vojske (SV), kolikor jih je bilo v začetku maja na mirovnih misijah po svetu, jih je kar 350 služilo na Kosovu.

SV je svoje enote na Kosovo poslala že leta 2000, do leta 2007 pa so te delovale v sestavi sil drugih vojsk. Leta 2007 je Slovenska vojska tako prvič na operacijo kriznega odzivanja napotila lastni bataljon, ki je prevzel tudi lastno območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom tuje vojske.

Od Balkana do Azije in Afrike
Operaciji na Kosovu po številčnosti pripadnikov SV sledi nemirni Afganistan, kjer je trenutno v okviru sil Isaf in Nato 67 slovenskih vojakov, v tej srednjeazijski državi pa so že od leta 2004. Delujejo v Heratu v zahodnem delu Afganistana in v Kabulu na vzhodu države, nastanjeni pa so skupaj z italijanskimi in španskimi vojaki.

Poleg Kosova in Afganistana je večja mednarodna operacija, v kateri sodelujejo slovenski vojaki, še v BiH. Tam so del evropske operacije Althea, ki šteje sedem tisoč vojakov, med njimi je 25 slovenskih.

Poleg tega naši vojaki skrbijo za mir še v Libanonu, Siriji, Srbiji in Makedoniji, minulo leto pa so bili tudi del misij v Iraku, Čadu in Somaliji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.