Slovenija
31 ogledov

Svetu razkrit obraz kralja Tutankamona

Doslej je le približno 50 ljudi imelo priložnost videti obraz egipčanskega farao
1/7
Žurnal24 main
Svetu je bil predstavljen obraz enega od najznamenitejših vladarjev starega sveta, otroškega kralja Tutankamona.

Arheologi so vzeli mumijo iz zlatega sarkofaga in jo postavili v klimatsko-nadzorovan zaboj v notranjosti njegove grobnice v Dolini kraljev. Dogodek se je zgodil natančno 85 let po odkritju grobišča, kar je bila zasluga britanskega raziskovalca Howarda Carterja. Do sedaj je 3000 let star obraz videlo le okrog 50 ljudi. Obraz je ostal nepoškodovan zaradi procesa mumifikacije in bo še naprej zaščiten pred vročino in vlago.

“Zlati vladar ima magijo in skrivnostnost, zato bo cel svet želel videti, kako se Egipt trudi pri ohranjanju zlatega dečka“, je dejal egipčanski šef starih umetnin Zahi Hawass.

Tutankamon je bil še deček, ko je pri devetih letih starosti postal 12. faraon 18. dinastije. Tudi umrl je mlad, saj je bil star le 19 let, ko je v sumljivih okoliščinah umrl. To se je zgodilo pred približno 3300 leti. Čeprav je bil precej manj kraljevski, so prelepi zakladi očarali svet in privabili miljone obiskovalcev v Dolino kraljev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.