Slovenija
27 ogledov

Svež denar za stare grehe

Okrog 140 zaposlenih v TVM bo na delovnem mestu stavkalo do 11. januarja, saj ni Žurnal24 main
Stavka. Delavci TVM spet čakajo na plače. Lastnik še išče strateškega partnerja.

“Dogovorili smo se, da bomo stavkali do 11. januarja. Uprava je pripravljena pristati na izplačilo ostanka novembrske plače in preostanka lanskega regresa (okoli 300 evrov, op. a.) do torka prihodnji teden. O preostalem se še dogovarjamo in po tem dnevu se bomo odločili, kako naprej,” je o nadaljevanju stavke dejal Franjo Trojner, hišni sindikalist in predsednik stavkovnega odbora Tovarne vozil Maribor (TVM).

Termini so skrivnost
Ena izmed stavkovnih zahtev je določitev datuma izplačila jubilejnih nagrad, šolnin, odpravnin že odpuščenim delavcem in odpravnin bodočim upokojencem.

Milijonska izguba
Blokirani računi. TVM je po podatkih sistema GVin v 97,87-odstotni lasti skupine Viator & Vektor. TVM ima blokiranih pet izmed šestih transakcijskih računov; enega od aprila, preostale pa od julija lani. Poslovno leto 2009 je TVM končala z nekaj več kot 11 milijoni evrov izgube.

Dvanajst postavljenih stavkovnih zahtev je Janez Lipuš, direktor TVM, za Žurnal24 komentiral: “Na vsa vprašanja smo jim odgovorili. Gre za interni dokument, v katerem smo postavili tudi termine. Sklenili smo dogovor, ga podpisali, pomembnejše kot to, da izdajamo termine v javnosti, je, da te točke tudi uresničujemo.”

Pogovori še kar trajajo
Po Lipuševih besedah je največja težava podjetja ta, da ni svežega kapitala. “Zato ne moremo kupiti repromateriala in nadaljevati proizvodnje. Kapital je nujen za preživetje podjetja,” je pojasnil. Lastnik pa že od lani išče strateškega partnerja, ki bi vstopil v podjetje. “Pogovori s potencialnimi partnerji so v teku, zato vsebine teh pogovorov ne moremo komentirati,” so nam odgovorili pri skupini Viator & Vektor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.