Slovenija
28 ogledov

Svež kapital za omajani hipotekarni trg

Ameriški trg stanovanjskih hipotekarnih posojil je zaradi bankrota številnih pos Žurnal24 main
Ameriška vlada bo s pomočjo v obliki kredita poskušala hipotekarni družbi Fannie Mae in Freddie Mac obvarovati zloma, saj bi ta pošteno zamajal ameriški nepremičninski trg.

Največjima ameriškima hipotekarnima družbama Fannie Mae in Freddie Mac bomo priskočili na pomoč z novimi posojili, ki bodo presegla zdajšnjo raven v višini 2,5 milijarde dolarjev, je sporočil ameriški finančni minister Henry Paulson. Cilj ukrepa je okrepitev omajanega zaupanja v ameriški finančni sistem in nepremičninski trg. Ameriška zvezna banka Federal Reserve je ob tem obema družbama v primeru nadaljnjih groženj ponudila dostop do njenega diskontnega posojilnega programa, ki je v osnovi namenjen poslovnim bankam, a so ga po skorajšnjem stečaju investicijske banke Bear Stearns pred meseci razširili na investicijske banke.

Fannie Mae in Freddie Mac, ki ju je leta 1938 oziroma 1970 ustanovila zvezna vlada, da bi skrbeli za likvidnost na trgu nepremičninskih hipotekarnih posojil, upravljata trenutno kar 40 odstotkov vseh zasebnih nepremičninskih kreditov v višini 5200 milijard dolarjev. V obeh družbah sicer poudarjajo, da jih hipotekarna kriza ne ogroža, saj razpolagajo z zadostno količino kapitala, kljub temu pa državno intervencijo pozdravljajo, saj je ameriški finančni trg po stečaju hipotekarne banke IndyMac konec prejšnjega tedna potreben pozitivnih signalov. Odločitvi finačnega ministrstva o pomoči družbama bosta morala blagosloviti še oba domova ameriškega kongresa, a to je za Paulsona samo "tehnično vprašanje".

Tečaj delnic družb Fannie Mae in Freddie Mac je v petek strmoglavil za več kot 50 odstotkov, a si je pozneje opomogel. Ne glede na to so delnice obeh družb od začetka leta 2008 zaradi slabega poslovanja izgubile več kot 80 odstotkov vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.