Slovenija
26684 ogledov

Sveža vremenska napoved za prihodnji teden. Bo udarila zima?

vreme Arso vreme
Nad nami pihajo južni vetrovi, prihaja tudi zrak iz Afrike, zato pričakujemo puščavski pesek. Sredi tedna pa zopet zimske temperature.

"Danes bo večinoma oblačno, nekaj jasnine bo sprva še na vzhodu. Dež se bo čez dan od zahoda razširil na večji del Slovenije, najmanj ga bo v vzhodnih krajih," napovedujejo ARSO. 

Dežurni meteorolog Blaž Šter je za Radio Slovenija dejal, da na zahodu že rahlo dežuje, v naslednjih urah se bodo okrepile in širile na vzhod. Najvišje dnevne temperature bodo v Gornjesavski dolini okoli 4, drugod od 9 do 15 °C.

Nad nami pihajo južni vetrovi, prihaja tudi zrak iz Afrike, zato pričakujemo puščavski pesek.

Opozorilo: Zaradi odjuge in večje količine dežja se bo danes predvsem na območju Julijskih Alp ter zahodnih in osrednjih Karavank povečala nevarnost snežnih plazov. Posamezni plazovi bodo lahko segli tudi do dna dolin.

Ponoči bo deževalo le še na severozahodu, veter bo oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 8 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo še deževalo, meja sneženja se bo spuščala. V Prekmurju in na Štajerskem bo zapihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo v Gornjesavski dolini okoli 4, drugod od 6 do 11 °C.

"Kar se tiče nadaljevanja, bo vreme še spremenljivo, po nižinah bo v torek in sredo bolj deževalo kot snežilo, višje se bo pa nabralo kar več snega. V četrtek nas bo dosegla ohladitev, ni še jasno, ali bo snežilo. Temperature bodo bistveno nižje, tudi čez dan okoli 0 stopinj Celzija. Zima se še ne bo poslovila," je  povedal dežurni meteorolog na Arsu, Blaž Šter. 

Sredi tedna nas čaka vremenski preobrat. Našo državo bo namreč prešlo ciklonsko območje z vremensko fronto, nato se bo nad nami okrepilo območje visokega zračnega tlaka. K nam bo od severa pritekal mrzel polarni zrak, kar pomeni, da se bo pošteno ohladilo.

"Po nekaterih, zaenkrat izstopajočih izračunih bi se lahko temperature na višini 850 hPa (cca. 1500 m) spustile tudi do okoli -20 °C. Ob takšnem udarcu arktičnega zraka bi se lahko, ob ugodnih pogojih za ohlajanje (snežna odeja, jasna noč in brezveterje), tudi marsikje po nižinah temperature spustile krepko pod -15 °C, v mraziščih tudi do -30 °C. Tudi dnevne temperature bi se lahko gibale globoko pod lediščem," so pojasnili na portalu neurje. si

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.