Slovenija
21 ogledov

Sveže ideje ali nadaljevanje politike dosedanjim ministrov?

Maja Makovec Brenčič mediaspeed
Kandidatko za ministrico za izobraževanje čaka vrsta odprtih težav. Danes bo na pristojnem odboru pojasnjevala, kako jih bo reševala.

Prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič, o njeni kandidaturi bo DZ dokončno odločal 13. maja, zaradi hitrih menjava na čelu ministrstva čakajo številna odprta vprašanja.

Sindikat učiteljev Sviz bo na jutrišnjem zaslušanju hotel vedeti, ali bo spreminjala standarde in normative, ki veljajo v vrcih, osnovnih in srednjih šolah. Učitelje zanima tudi, ali se zavzema za zmanjšanje števila zaposlenih v svetih vzgojnoizobraževalnih zavodov.

Zastavili ji bodo tudi vprašanje, na kak način bi uredila visoko šolstvo. Zahtevali bodo, da se opredeli do obeh predlogov visokošolskega zakona, tako do predloga, ki je nastal v času ministrovanja Stanke Setnikar Cankar ter do predloga, ki je nastal v času Jerneja Pikala.

Sviz zanima tudi, kakšno je stališče Makovec Brenčičeve do povezovanja visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti.

Kako bo zagotovila denar za učbeniške sklade?

Ministrico za izobraževanje zavezuje tudi koalicijska pogodba, ki med ukrepi, predvidenimi na področju izobraževanja, obljublja večjo vključenost otrok v vrtcih oziroma nižje plačilo vrtca za vsakega nadaljnjega otroka, profesionalni razvoj pedagoških delavcev z nadgradnjo pripravništva in mentorstva ter dvig kakovosti vzgojno-izobraževalnega procesa in dosežkov učencev z oblikovanjem modela uporabe e-učbenikov in z njimi povezano učinkovito rabo IKT tehnologij.

Ministrico čaka tudi vprašanje zagotovitve denarja za obnovo učbeniških skladov. Ministrstvo bi namreč za obnovo skladov potrebovalo vsaj 15 milijonov, medtem ko ima za ta namen letos na voljo le milijon evrov.
 

Katičevi očitajo pomanjkanje kompetenc

Andreja Katič  | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Zaslišali pa bodo danes tudi kandidatko za obrambno ministrico Andreje Katič, ki naj bi nadomestila rezrešenega Janka Vebra. Medtem ko Makovec Brenčičeva prihaja iz akademskih vod je Katičeva trenutno poslanka. V opoziciji ji očitajo pomanjkanje kompetenc s področja, ki naj bi ga zasedla. Po oceni poslanca SDS Branka Grimsa pomeni njena kandidatura gradnjo strankarske strukture SD znotraj OVS.

Alenka Bratušek iz opozicijske ZaAB pa jo podpira. Glede očitkov o pomanjkanju strokovnih izkušenj pravi, da predvsem novinarji oporekajo strokovne izkušnje, kadar ima kandidat politične, strokovnih pa ne, v obratnem primeru pa spet velja obratno. 

Državni zbor naj bi Katičevo in Makovec Brenčičevo potrjeval na izredni seji 13. maja.

Komentarjev 2
  • dragec 15:27 06.maj 2015.

    janša in ti sta dva navadna kretena

  • h3o 09:31 06.maj 2015.

    Janša je car.