Slovenija
15 ogledov

SVIZ bo počakal na uradni vladni predlog

Vlada iz varčevalnega predloga umaknila vse sklepe, ki bi pomenili odpuščanje v šolstvu. Policisti: če ne bo posluha vlade, bo stavka.

Potem ko je finančni minister Dušan Mramor v začetku tedna omenjal možnosti znižanja plač v javnem sektorju z interventnim zakonom, če se ne bodo dogovorili, in ko tudi sredina pogajanja kakšnega zbližanja stališč niso prinesla, so sindikati danes sedli za mize in odločali o nadaljnjih ukrepih. 

Če policistom vlada ne bo prisluhnila, bo stavka

Sindikata policistov, ki sta že ves čas med najbolj glasnimi nasprotniki predlaganih varčevalnih ukrepov, zavračata vsak poseg v plače in pravice zaposlenih v policiji in opozarjata, da sta policija in notranje ministrstvo v času krize že veliko prispevala ter pri njih prostora za varčevanje ni več.

Zahtevajo takojšen umik predloga za ukinitev dodatka za stalnost in znižanje dodatka za delovno dobo, ki sta predmet kolektivnega delovnega spora zaradi neizpolnjenega sporazuma med vlado in PSS v letu 2010. Sindikata zahtevata takojšnjo poplačilo zapadlih obveznosti. V kolikor jim vlada ne bo prisluhnila, so napovedali takojšen začetek vseh aktivnosti sindikalnega boja, napoved stavke in druge ukrepe.

Zahtevata tudi takojšen umik dodatnih enostranskih predlogov na odhodkovni strani proračuna, predvsem znižanje obsega dodatnega pokojninskega zavarovanja, spremembe statusa zaposlenih v policiji in enostransko ukinitev akcije varovanja življenja in premoženja ob hkratni nameri vlade za podaljšanje ukrepov na področju plač za leto 2014 v leto 2015.

Od vlade zahtevata, da od ostalih ministrstev in drugih proračunskih porabnikov zahtevajo izvedbo racionalizacije in reorganizacije v obsegu, kot sta jo do sedaj že opravila policija in ministrstvo za notranje zadeve. Pričakujejo tudi podatke o zaposlovanju in porabi denarja v državni upravi in širšem javnem sektorju vse od leta 2007, ki naj bodo izhodišče za nadaljnje pogovore.

"Vlada ne sme poseči v standarde in normative"

Ministrica Stanka Setnikar Cankar je na kongresu Sindikata vzgoje in izobraževanja povedala, da so iz varčevalnega predloga umaknjeni vsi sklepi, ki bi vodili v odpuščanje. To pomeni, da normativi in standardi v šolstvu ostajajo nespremenjeni.

SVIZ očitni premik v sami vladi ocenjuje pozitivno, a obenem opozarja, da odločitve, ki jih je predstavila šolska ministrica, ne vplivajo na plačna pogajanja. Sindikat bo zato počakal na uradni predlog vladne pogajalske skupine, kar bo tudi odločilno za nadaljnje aktivnosti in odločitev glede izvedbe protestnega shoda. 

Tajnik Sviza Branimir Štrukelj je na kongresu sindikata, ki je potekal na Bledu, pojasnil, da so se plače v izobraževanju in kulturi znižale najbolj v vsem javnem sektorju. Delež BDP za izobraževanje je v Sloveniji pod povprečjem držav OECD. Kupna moč slovenskih učiteljev se je od leta 2009 do danes znižala za 16,8 odstotka, bolj je med evropskimi državami padla le še v Grčiji.

Ob vsem tem je Slovenija na sedmem mestu po učinkovitosti uporabljenih sredstev za izobraževanje. To pomeni, da so sredstva v celoti in učinkovito uporabljena ter učinkujejo pri znanju otrok. To dokazujejo različni kazalci in raziskave, je poudaril Štrukelj.

Koprivnikar: Ukinjanja javnih zavodov ne načrtujemo

Ministrstvo za javno upravo je danes prejelo analizo ministrstva za izobraževanje, kaj bi pomenili ukrepi iz predloga interventnega zakona. Kot je pred sejo vlade dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, iz analize izhaja, da bodo nekateri ukrepi uporabni, drugi pa ne. Zatrdil pa je, da nikoli niso načrtovali ukinjanja javnih zavodov.

Osnutek interventnega zakona med drugim predvideva, da javni zavodi, katerih ustanoviteljice so občine in imajo 15 zaposlenih ali manj, z novim letom ne bi bili več pravne osebe. Predlog je sprožil val ogorčenja, saj se v teh zavodih bojijo, da bi to pomenilo njihovo ukinjanje. Takšni rešitvi nasprotuje tudi ministrstvo za kulturo, kar je pred današnjo sejo vlade potrdil državni sekretar Anton Peršak.

Koprivnikar je v izjavi za medije zatrdil, da gre pri izjavah o ukinjanju zavodov za popolnoma napačne interpretacije, saj o ukinjanju njihove dejavnosti niso niti razpravljali. Gre za združevanje majhnih zavodov, zato da bi imeli manjše administrativne stroške, je pojasnil minister.

Osnutek, ki ga je občinam poslalo ministrstvo za javno upravo, vključuje tudi več predlogov na področju vzgoje in izobraževanja. Posegel bi v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakon o osnovni šoli ter zakon o vrtcih, in sicer v delih, ki se dotikajo šolskih okolišev, statusa osnovnih šol, brezplačnega prevoza v šolo in vrtcev.

Ukrepi na področju izobraževanja, predvideni v interventnem zakonu, so razburili šolski sindikat Sviz, saj bi po njihovi oceni pomenili odpuščanja. Zato za 3. december pripravljajo demonstracije, izvedli pa jih bodo, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v šolstvu.

Ministri, ki jih zadeva vsebina interventnega zakona, se bodo sicer sestali danes po seji vlade ter oblikovali skupen, končni predlog.

Komentarjev 2
  • mph 13:59 21.november 2014.

    Se povsem strinjam. Naj že enkrat ti totalni nesposobneži začnejo delat na bistvu, na zagonu gospodarstva. In kaj počnejo? Prodajajo najbolj uspešne državne firme, ki nosijo en kup dobrega denarja v proračun države, Telekom in ostali. Sramota, zgodovinska. Ne samo ...prikaži več sramota, zgodovinska narodna izdaja in upam, da bo zadeva nekoč dobila epilog na sodiščih. Vsa podpora ZL, pa čeprav so žal osamljeni pri svojih naporih za preprečit dokončno izropanje države.

  • maresem 17:24 20.november 2014.

    Pravilno! Podpiram!