Slovenija
21 ogledov

Sviz zaradi podaljšanega bivanja grozi s stavko

SVIZ Anže Petkovšek
Sviz oster do napovedi ministrstva, da bo skrajšalo podaljšano bivanje. Stavke jeseni ne izključujejo.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je ostro odzval na napovedane spremembe pravilnika o šolskem koledarju, ki jih je napovedalo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

V Svizu poudarjajo, da ministrstvo s tem krši podpisani stavkovni dogovor in sporazum, ki vlado zavezuje, da vse standarde in normative rešuje v okviru socialnega sporazuma. Zahtevajo takojšen umik pravilnika, v nasprotnem ne bodo podpisali socialnega sporazuma, jeseni pa bo stavka.

Skrajšanje podaljšanega bivanja

Predsednica glavnega odbora sindikata Jelka Velički je na novinarski konferenci poudarila, da so se z vlado dogovorili, da se iz zakona o uravnoteženju javnih financ umakne vse spremembe normativov in standardov v vzgoji in izobraževanju. Vse spremembe pa bi kasneje uskladili s socialnimi partnerji v okviru socialnega sporazuma.

"Verjeli smo, da bo res tako. Vendar je ministrstvo 11. junija izdalo pravilnik o šolskem koledarju, v katerem je v petem členu vneslo alinejo, ki posega prav na področje normativov in standardov," pravi Veličkijeva in dodaja, da gre za krajšanje podaljšanega bivanja do 15.45. Zdaj je trajalo do 16. ure ali do 16.30.

Ogrožena delovna mesta?

S tem so povezana tudi delovna mesta, zato so v tem največjem šolskem sindikatu zaskrbljeni in ogorčeni. Sprašujejo se tudi, ali je na vidiku morda še kak pravilnik, v katerem bo ministrstvo, kot je še dejala, poskušalo "tako mimogrede poletno popestriti že podpisani dogovor".

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je poudaril, da so učitelji pristali na znižanje plač zaradi tega, ker so dobili zagotovilo, da bodo lahko vplivali na standarde in normative v šolstvu, za katere "cela Slovenija želi, da se ne spreminjajo na slabše".

Če vlada njihovim zahtevam ne bo ugodila, Štrukelj ne izključuje stavke, saj članstvo zahteva, da se "jeseni pouk ne začne", dokler ministrstvo ne umakne "spornega pravilnika".

Komentarjev 2
  • mia 18:19 14.junij 2012.

    ko smo bili mi otroci, je bilo podalšano bivanje res do 15.ure, starši pa so imeli konec službe ob 14h. danes večina staršev dela do 16., 17. ali še dlje in kako naj pobere otroka iz varstva ob 15:45.

  • Bizgec 14:47 14.junij 2012.

    Do 16:30?! Matr... ko sem bil jaz v osnovni soli, smo komaj cakali, da gremo ob 15:05 domov!