Slovenija
29 ogledov

SVLR kršila zakon

Horvata obravnava tudi Komisija za preprečevanje korupcije, a postopek še ni zak Žurnal24 main
Pomurje. Inšpektor v treh pogodbah odkril eno kršitev. Horvat: Čim prej je treba nadaljevati.

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (SVLR) je kršila zakon o javnih naročilih, saj ni izločila nepopolne ponudbe podjetja Pristop, ugotavlja zapisnik inšpekcije Urada RS za nadzor proračuna, ki smo ga pridobili. Inšpektor ni izrekel nobenih ukrepov, vendar pogodba še vedno ostaja zamrznjena, so sporočili s SVLR.

Andrej Horvat
, vodja komisije za razvojno podporo Pomurski regiji, ki so mu bila prav zaradi primera Pomurje odvzeta pooblastila, pa meni, da bi morali projekte čim prej nadaljevati.

Niso izločili nepopolne ponudbe

Ponudba. Zapisnik Urada RS za nadzor proračuna navaja, da SVLR po odpiranju ni izločila nepopolne ponudbe Pristopa in ga ni pozvala k dopolnitvi formalno nepopolne ponudbe, kot to dopušča zakon. Pogodba s Pristopom je začasno zadržana, SVLR pa opravlja revizijo.

Ker stoji, se dela škoda
Spomnimo, poleg Pristopa gre za skupno tri sporne pogodbe, pri katerih je notranja revizija SVLR pod vodstvom nekdanje ministrice Duše Trobec Bučan odkrila nepravilnosti.

Po priporočilu Komisije za preprečevanje korupcije pa je premier Borut Pahor Horvatu odvzel pooblastila.

Horvat pa je že ta teden poslal elektronsko sporočilo Pahorju, v katerem piše, da “je treba vse aktivnosti čim prej vsebinsko pregledati in reaktivirati”. Meni namreč, da poročilo inšpektorja “jasno kaže zakonitost postopkov”.

“Glede na tisto, kar sem prebral v zapisniku o inšpekciji, so bile zadeve OK,” nam je povedal Horvat. Po njegovem mnenju se dela velika škoda, ker stvari stojijo in se čaka na rezultate notranje revizije.

Na vprašanje, zakaj je posredoval pri predsedniku vlade, čeprav so mu bila pooblastila odvzeta, pa je Horvat odgovoril: “Lahko smo formalisti, ampak potem mene ni več na svetu. Jaz sem bil na to področje poslan, ker sem od tam in te stvari znam delati. Jaz se bom s Pomurjem verjetno ukvarjal celo življenje.”

Andrej Drapal | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

MINI INTERVJU: Andrej Drapal, Pristop

Oddali smo popolno

Ali ste se glede projekta dogovarjali z Andrejem Horvatom?
Na razpis smo se pripravljali ne le z analizo pisnih virov, ampak smo opravili tudi številne pogovore s Pomurci in drugimi strokovnjaki. Seveda smo se v tem okviru pogovarjali tudi z gospodom Horvatom.

Ali ste se zavedali, da ste oddali nepopolno ponudbo?
Pristop je oddal popolno ponudbo. Oddati nepopolno ponudbo po takih pripravah bi bilo precej nerazumno. Oddali smo ponudbo, ki je vključevala vse zahtevane obrazce in informacije. Po oddaji smo dobili zapisnik o javnem odpiranju, v katerem nas je naročnik pozval k dopolnitvi.

Ste zaradi zamrznitve pogodbe oškodovani, so za vas že nastali kaki stroški?
Pogodbene obveznosti, ki predstavljajo šopek več kot 40 nalog, smo do dne, ko smo dobili dopis o zamrznitvi, že v veliki meri odpravili.

Se boste pritožili?
Zaplet razumemo kot pričakovano oviro na poti izvajanja pomurskega zakona. Verjamemo, da nam zaradi tega ne bo treba z najemom krepiti odvetniških storitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.