Slovenija
18 ogledov

Svoboda tiska?

(Foto: iStock) Žurnal24 main
V prvem vmesnem poročilu za leto 2010 združenje novinarjev in publicistov opozarja, da se politični pritiski na slovenske medije in novinarje stopnjujejo.
Našo večkratno zahtevo po spremembi za državo sramotnih določb kazenskega zakonika, ki omogočajo državnim in lokalnim funkcionarjem, da sprožijo kazenski pregon zoper novinarje, ki naj bi jih s svojim pisanjem domnevno razžalili, je pravosodno ministrstvo zavrnilo z obrazložitvijo, da je sedanja ureditev v kazenskem zakoniku primerna.
Združenje novinarjev in publicistov  

Združenje novinarjev in publicistov v poročilu o svobodi tiska v Sloveniji za leto 2010 opozarja na čedalje večje pritiske vladajoče politike na slovenske medije. Največja težava so po njihovem mnenju kazenski postopki zoper novinarje, ki jih državno tožilstvo po uradni dolžnosti vodi na zahtevo državnih in občinskih funkcionarjev.

Med drugim navajajo primer župana Mestne občine Ljubljana (MOL) Zorana Jankovića, ki se je kar trikrat vmešal v delo novinarjev. Tik pred koncem leta je, kot so zapisali, policija na njegovo željo zaslišala odgovornega urednika revije Reporter Silvestra Šurlo, ki je v komentarju kritiziral nedotakljivost župana Jankovića in njegove politične povezave pri nekaterih sumljivih poslih, o katerih so poročali mediji. Kasneje je državno tožilstvo prav tako na zahtevo župana Zorana Jankovića vložilo obtožni predlog zoper novinarja Dela Boruta Tavčarja, ki se je šaljivo izražal o odnosih med mestno upravo in holdingom javnih podjetij v lasti MOL. Kazensko pa so na zahtevo župana MOL preganjali tudi karikaturista Mikija Mustra in urednika Financ Uroša Urbasa, vendar je državno tožilstvo pregon zavrnilo.

Sprejem dveh zakonov brez soglasja
V poročilu izpostavljajo tudi problem sprejemanja dveh zakonov, ki urejata področje medijev, saj potekata, kot pravijo, brez soglasja med vladajočo koalicijo in opozicijo ter brez dialoga z novinarskimi organizacijami.

Nobeden od obeh predlaganih zakonov tudi ni primerljiv z zakonodajo nobene članice EU ali druge demokratične države. Ministrica za kulturo Majda Širca je k pripravi zakonov sicer povabila strokovnjake in nekatere predstavnike, a so ti sodelovali le na začetku, so še zapisali.

Zloraba medijskega sklada
Združenje publicistov in novinarjev
opozarja tudi na zlorabo tako imenovanega medijskega sklada za sofinanciranje medijskih projektov, ki si ga je lani privoščila ministrica za kulturo Majda Širca. Zapisali so, da nekateri izdajatelji medijev, ki so kritični do aktualne vlade, tako "niso izpolnjevali kriterijev" za dodelitev sredstev za svoje projekte iz medijskega sklada, hkrati pa je po njihovem mnenju ministrica protizakonito delila sredstva za medijske projekte izdajateljev, ki sploh ne bi smeli sodelovati pri razpisu, prek katerega je ministrstvo za kulturo razdelilo 3,4 milijona evrov javnih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.