Slovenija
23 ogledov

Svobodna še dve leti

Alenka Karner Bundeskriminalamt
Pritožba. O usodi in prihodnjem bivališču Karnerjevih odločajo v Strasbourgu.

Avstrija še vedno čaka odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu, ki je julija prejelo pritožbo Ljubljančanov Mihaela in Alenke Karner.

Od odločitve ESČP je namreč odvisno, ali bo Avstrija zakonca Karner izročila Združenim državam Amerike (ZDA), kjer jima želijo soditi zaradi domnevno nezakonite prodaje nedovoljenih poživil prek spleta, s čimer naj bi zakonca zaslužila okoli 40 milijonov evrov. “Glede na izkušnje s sodiščem ni pričakovati, da bi sodišče odločilo leta 2013. Odločitev ESČP tako pričakujem predvidoma nekje v letu 2015,” pa napoveduje njun zagovornik v Avstriji Roland Grilc.

Spoštovalo se bo vse

“Postopek izročanja zakoncev Karner v ZDA torej trenutno miruje in bo miroval, dokler ESČP ne odloči o pritožbi,” dodaja Grilc. Odvetnik sicer ne dvomi, da bo Avstrija oziroma njihovo ministrstvo za pravosodje in deželno sodišče v Celovcu brezpogojno spoštovalo odločitev ESČP, ne glede na to, kakšna bo. “Če bi ESČP odločilo, da je izročitev zakoncev Karner oblastem v ZDA nedopustna, bi Avstrija to odločitev zagotovo spoštovala. In seveda obratno, če bo sprejeta odločitev, da se ju izroči, bo Avstrija temu najverjetneje sledila,” je prepričan Grilc.

Če gresta, ju ne bo nazaj

ESČP bo, ko odloči o pritožbi, svojo sodbo posredovalo tudi sodišču v Celovcu, ki postopek izročitve Karnerjevih vodi in je že v začetku leta presodilo, da je dovolj razlogov, da ju Avstrija izroči ZDA. Če bi ESČP temu pritrdilo, bi sodišče v Celovcu Karnerjeva najverjetneje pozvalo, naj prideta v Avstrijo. Takrat bi ju tam tudi verjetno takoj zadržali do dejanske izročitve v ZDA, pa opozarjajo pravniki. “Zato imata diskrecijsko pravico, da takrat v Avstrijo ne prideta,” dodajajo strokovnjaki.

Komentarjev 6
  • an.star 20:44 22.december 2012.

    V pranje denarja od narkotikov je vpleten tudi Pingvinovoč, mreža pa sega vse do Šaraniča, pa še do koga,..Karnerja bosta le kolateralna škoda, bolj bo pomembno koga bosta potegnila s seboj, če seveda živa dočakata sojenje.

  • srecko31 20:02 22.december 2012.

    A,zdaj pa jima je Slovenija dovolj dobra?,banda pokvarjena,takoj jih sterat nazaj v Avstrijo.

  • Janko Kotnik 17:37 22.december 2012.

    vidim da si močno zmanipuliram osebek