Slovenija
25 ogledov

"Svobodo smo si priborili sami"

Borut Pahor (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Brez prve povojne vlade pred 65 leti ne bi bilo Peterletove vlade, je dejal Pahor v Ajdovščini ob obletnici Kidričeve vlade.

Predsednik vlade Borut Pahor je v nagovoru poudaril dogodek 5. maja 1945, ko je bila ustanovljena vlada Borisa Kidriča.

"Mednarodne okoliščine so nas takrat Primorce postavile v okoliščino, ko smo bili v veliki meri odvisni od drugih, čeprav smo si - in to nikoli ne pozabimo - našo svobodo priborili sami. Nihče nam je ni podaril,"
je poudaril Pahor.

Hkrati pa je Pahor priložnost izkoristil tudi za navezavo na bližnji referendum o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. "Če se boste na referendumu odločili za arbitražni sporazum, naj vam povem, da je to sporazum po volji Slovenije in Hrvaške. Končno daje možnost Sloveniji, da dobi skupaj s Hrvaško pošteno mejo in zaključi vprašanje naše suverenosti," je dejal premier.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil sicer pisatelj iz Trsta Boris Pahor, ki je opozoril na italijansko zamolčevanje medvojnih dejstev.

Zbrane sta nagovorila tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič in ajdovski župan Marjan Poljšak.

Prva slovenska vlada je bila ...
Čeprav je bilo zaradi interesa režima v času komunizma poudarjeno, da je bila Kidričeva vlada prva slovenska vlada, pa so mnenja zgodovinarjev o tem deljena. Večina jih namreč za prvo šteje Narodno vlado za Slovenijo Josipa Pogačnika, ki je bila ustanovljena 31. oktobra 1918, potem ko se je večina slovenskega ozemlja skupaj s takratnim ozemljem Hrvaške in BiH odcepilo od razpadajoče Avstro-Ogrske in se združile v državo Slovencev, Hrvatov in Srbov. Državna tvorba je trajala le mesec dni, ko se je s Srbijo združilo v kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.