Slovenija
23 ogledov

Svoj pisarniški material menjam za prenosni računalnik

Pisarna Profimedias
Menjalko.si je portal za blagovno menjavo med podjetji, kjer lahko ta plačujejo s svojimi storitvami ali izdelki.

Portal za podjetja, kjer ta izmenjujejo storitve in blago z drugimi podjetji, imamo tudi v Sloveniji. V Menjalko.si je vključenih skoraj sto velikih in čisto majhnih podjetij, ki so si na ta način, po besedah direktorja Igorja Hočevarja, povečala prodajo in razširila svoj krog strank.

Gre za enostaven princip; podjetje se včlani v Menjalko.si in ponudi svoje blago oziroma storitve. Tam pa ga v zameno čakajo ponudbe preostalih podjetjih, s katerimi menja. Ne gre za neposredne blagovne menjave, saj lahko kupujejo od enega podjetja, prodajajo pa drugemu. Podjetje, ki prodaja hladilnike, ponudi ostalim svoje izdelke, v zameno pa bo dobilo pisarniški material ali storitve pravniške službe.

Takšen sistem obstaja v Švici že od leta 1934, v ZDA pa od leta 1950. “Samo v ZDA je preko 450 različnih sistemov,” pojasnjuje Hočevar. Dodaja, da se samo v Švici v sistemu letno obrne 6,5 milijard evrov. “Povprečen sistem v ZDA obrne par milijonov letno, uspešen več kot deset milijonov. V Sloveniji bi imel že en milijon velik učinek na gospodarstvo,” dodaja. Menjalko je sicer v Sloveniji edini takšen sistem. 

Dodatna možnost plačila 

V Računovodskem podjetju Konto+ že opažajo prihod novih strank zaradi članstva pri Menjalku. “Pomembno je, da pri obstoječih strankah pri pogovorih za preoblikovanje cene ob povečanju obsega del izpostavimo to možnost plačila in je vsem všeč, da smo našli tudi lažji način plačila,” pojasnjuje direktorica Branka Drnovšek Adamlje.

Pravi, da je zanimivost ponudbe vsak mesec boljša, tako da zdaj ni več težava ali bodo uspeli sproti potrošiti menjalne evre, “temveč kje bomo prej opravili nakup. Saj veste, tudi v pisarni je več različnih želja po barvah in oblikah pisarniškega materiala, barvah stolov …” 

Za ceno enega kosila …

Hočevar pojasnjuje, da je največ povpraševanja po oglaševanju, pisarniških materialih, tiskanju, IT opremi in tako dalje. “Med podjetji, ki so že dlje čas del Menjalka.si, so tudi mala podjetja, ki vidijo v portalu odličen trg za ponudbo svojih izdelkov in storitev ter obenem priložnost za nakup sredstev za poslovanje tudi brez plačila v denarju, le z menjavo njihovih izdelkov,” pravi. Dodaja, da so dlje časa Menjalka.si tudi številna srednja in velika podjetja kot so Terme Topolšica, RTC Krvavec, Hovercraft, Terme Olimija, Tiskarna Žbogar, Hoteli Brenardin in tudi druga, “ki portal uporabljajo kot dodaten trg nakupov in prodaje ob ugodnejšimi pogoji oziroma delni menjavi.”

Hočevar pojasnjuje, da je ponudba blaga in storitev zelo široka, od storitev računovodstva, pravniške službe, grafičnega oblikovanja, svetovanja, čistilnega servisa, smučarskih kart, na voljo je veliko blaga kot so monitorji, prenosni in stacionarni računalniki, čistila, tiskalniki, lesena zunanja igrala in tako dalje.

“Podjetja imajo na voljo različne pakete članarine, najcenejši je za ceno enega kosila mesečno,” opisuje Hočevar. Dodaja, da Menjalko.si resnično omogoča enostavno poslovanje, saj ni potrebno ves čas slediti ponudbam na portalu: “Če pa želi kdo od nas kupiti storitev ali blago, dobimo elektronsko sporočilo.”

Opozoril je, da lahko sodelujejo tudi tista podjetja, ki si ne želijo operativno ukvarjati s samim portalom, si pa želijo blagovne menjave. "V tem primeru si lahko podjetje izbere paket z osebim upravljalcem, ki za podjetje opravlja nakupe in prodaje,” pravi Hočevar.V Sloveniji po njegovih izkušnjah podjetja najpogosteje kompenzirajo blago in storitve, v tujini pa neprodane zaloge ali neizkoriščene kapacitete. Več informacij najdete tukaj

anja.scuka@zurnal24.si  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.