Slovenija
35 ogledov

Svojci bodo višino odškodnine izvedeli po pošti

Ravno danes mineva pet let od tragedije pred diskoteko Lipa, v kateri so umrla t Žurnal24 main
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes končala glavna obravnava v postopku ugotavljanja višine odškodnine, ki jo od odgovornih zahtevajo svojci treh deklet, ki so umrla pred diskoteko Lipa.

Zastopnica staršev deklet, odvetnica Bojana Potočan je dejala, da bodo sodbo prejeli po pošti, kdaj bo odločeno o višini odškodnine, ki jo bodo prejele družine umrlih deklet, pa je po njenih besedah odvisno od tega, kdaj bo sodnica izdala sodbo. "Mislim, da bo v nekem krajšem času glede na to, da temelj ni več sporen, ampak so sporne samo višine. Pričakujem, da ne bo dolgo," je dejala po končani obravnavi.

Na sodišču so sicer danes zaslišali starše pokojnih deklet. Kot je pojasnila Potočanova, so obravnavali njihova doživljanja tragedije. "Obravnava je potekala brez pravnih zapletov, kar me še posebej veseli, ker je bila sicer precej čustveno naporna," je povedala. Starše so zaslišali brez prisotnosti javnosti, saj je tako na predlog Potočanove odločila sodnica. Potočanova je v imenu staršev za to prosila, ker je šlo pri opisih doživljanja dogodka za intimne okoliščine, starši pa so želeli ohraniti zasebnost.

Višina odškodnine nespremenjena

Višina zahtevane odškodnine po besedah Potočanove ostaja nespremenjena. Na vprašanje, od kod bo zagotovljen denar za odškodnine, glede na to, da je Robert Zavašnik na begu, je odgovorila, da je to stvar pravdnega postopka. "Ali bodo kakšna prostovoljna plačila ali bo potreben postopek izvršbe, to bomo morali ugotavljati takrat," je pojasnila.

Svojci deklet sicer od Zavašnika, njegovega podjetja in varnostne družbe Enigma Bagarič terjajo 225.900 evrov odškodnine. Zavašnik in njegovo podjetje pa morata odškodnino v višini dobrih 15 tisoč evrov že plačati dekletu, ki je bilo pred diskoteko hudo poškodovano.

O višini odškodnine bo sodišče odločilo po tem, ko je višje sodišče junija letos potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da staršem deklet pripada odškodnina. To lahko izterjajo od Zavašnika, njegovega podjetja Roto, ki je v Lipi opravljalo gostinsko dejavnost, in Enigme, ki za varovanje ni imela ustrezne licence.

Komentarjev 2
  • leonardo 11:57 15.maj 2013.

    Vem, da bom dobil veliko minusov, ampak nekaj mi pač ne gre v glavo, že vse od te nasreče naprej. Nisem v sorodu z Zavašniki, niti jih ne poznam. Vem, da deklet nihče ne bo oživel in vem, da jih ...prikaži več svojci ne bodo pozabili. Ampak, še danes mi ni jasno, kako je Zavašnik dobil toliko let aresta, če se je to dogajalo pred objektom in ne v njem. Torej, če se bodo na mojem dvorišču ali pa na bližnji cesti prerivali do smrti, bom jaz šel v arest. Naj v tem primeru vzamem bič in jih s tem razženem ali pa bog ne daj s strašilno pištolo? Pa res prosim ne mislite, da sem žival in ne čutim z domačimi, samo ali ni to gonja proti nekomu, ki je pač odpiral lokal . Prav gotovo ni mislil niti v sanjah, da se to lahko zgodi?Ali mislite, da je temu Zavašniku lahko. Kazen bo služil do smrti brez aresta. Tudi z arestom njegova vest ne bo lažja. QAli bodo svojci pozabili, kaj se je zgodilo dekletom, če bodo dobili denar?Denar ne pripomore k pozabljenju!!!

  • Klemen Bagarič 11:08 31.avgust 2012.

    KAJ?? Dragi žurnal.. od kje VAM podatek, da Enigma Bagarič NI imela ustrezne licence ?? IMELA jo je.. in še vedno jo ima in prosim če ne obljavljate NEPREVERJENIH podatkov. LP