Slovenija
30 ogledov

Svojci umorjene danes pozivajo k bojkotu Pošte

Rop pošte v Kresnicah pri Litiji. Anže Petkovšek
Svojci poštne uslužbenke, ki je bila ubita v oboroženem ropu na pošti v Kresnicah, so za danes - točno teden dni po tragičnem dogodku - pozvali javnost k bojkotu poštnih storitev.

Na Pošti Slovenije podatkov o morebitnem bojkotu nimajo, prav tako tudi ne v sindikatu poštnih delavcev, kjer so akcijo solidarnostno podprli.

Družina Anice Likovič, ki je bila prejšnji torek umorjena v kresniški poštni poslovalnici, je javnosti po poročanju časnika Delo posredovala poziv, naj danes v znak solidarnosti bojkotirajo vse poštne storitve in tako tiho protestirajo, ker vodstvo Pošte Slovenije doslej ni poskrbelo za varnost poštnih uslužbencev v Kresnicah in drugod po državi.

Podatki šele čez en mesec

Na Pošti Slovenije so povedali, da tega, ali ljudje resnično bojkotirajo, ne morejo preverjati. "V Pošti Slovenije razumemo prizadetost in žalost družine pokojne poštne uslužbenke, na ravnanje državljanov Republike Slovenije pa seveda ne moremo vplivati," so pojasnili.

"Težko odgovorimo, ali je danes kaj nižji obisk kot običajno, saj tega posebej ne preverjamo. Ali je bilo ta dan opravljenih bistveno manj storitev, se bo videlo šele mesec kasneje, po opravljeni mesečni statistiki."

Poudarili so še, da so v skladu z zakonom dolžni zagotavljati nemoteno izvajanje poštnih storitev, kar pomeni, da pošte danes poslujejo normalno.

V Kopru uslužbencem razdelili žalne trakove

Sindikat poštnih delavcev (KS 90) je po besedah predsednice Dijane Kos izrekel solidarnostno podporo pozivu k bojkotu, "javnost pa naj presodi sama, ali bo bojkotirala ali ne".

Tudi poštni uslužbenci naj bi sami presodili, ali bodo kakorkoli obeležili današnji dan. Kosova je seznanjena le s primerom poslovne enote v Kopru, kjer je tamkajšnjim uslužbencem sama razdelila žalne trakove, ki naj jih po lastni presoji danes nadenejo ali pa ne.

Poštna poslovalnica v Kresnicah je do nadaljnjega zaprta.

Uslužbenka umorjena pred tednom dni

Tragični dogodek se je zgodil 21. junija okrog 15. ure, ko sta roparja ustrelila uslužbenko na pošti Kresnice v Občini Litija. Pred tem naj bi isti dan oropala že pošto v Divači. Od tam sta odnesla 370 evrov, iz pošte na Kresnicah pa 1.600 evrov.

Dan kasneje so policisti izsledili 24-letnega Ljubljančana, ki naj bi v ropu deloval kot voznik, v četrtek pa je policija v bližini železniške postaje v Ljubljani aretirala še drugega storilca, 26-letnega slovenskega državljana brez bivališča v Sloveniji, ki naj bi moril.

Policija je osumljenca ovadila umora iz koristoljubja, za kar je predvidena kazen od 15 do 30 let zapora, in za poskus preprečitve uradnega dejanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.