Slovenija
23 ogledov

Svoje naj povedo tudi državljani

slovenija 16.04.12, Janez Sustersic, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so Anže Petkovšek
TI Slovenija podpira dogovor o etičnem kodeksu. Meni pa, da bi bilo smiselno, da k vsebini pripomorejo tudi državljani.

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) podpira dogovor poslanskih skupin Državnega zbora DZ, da uskladijo svoja stališča glede etičnega kodeksa za poslance državnega zbora.

Pozdravljajo namen rešitev, ki jo bodo soglasno podprli vsi poslanci. "Vendar bi bilo po našem mnenju smiselno, da postopek usklajevanja daje možnost tudi državljanom, da pripomorejo k vsebini in samemu sprejemanju kodeksa," so zapisali v sporočilu za javnost. Poslanci bi ako dobili tudi dobronamerna mnenja strokovnjakov in zainteresirane civilne družbe.

Na mizi kodeks ZaAB

Vodje poslanskih skupin so se minuli teden na posvetu dogovorili za ustanovitev delovne skupine, ki se bo lotila vprašanja etičnega kodeksa poslancev. Na poslanskih mizah se je namreč po nekaj neuspelih poskusih sedaj znašel kodeks, ki ga predlaga ZaAB.

Dosedanji odzivi kažejo, da so sprejetju etičnega kodeksa bolj naklonjene koalicijske stranke. V SDS pobudo ZaAB razumejo predvsem kot populistično potezo.

Komentarjev 3
  • dragec 16:26 19.januar 2015.

    Kdo se bo lustriral, tvoj Janči

  • Ferluci 12:50 19.januar 2015.

    Lustracija bi bila zelo dober kodeks.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:07 19.januar 2015.

    Etični kodeks ni zadost ker tud če se ga krši ne bo posledic. Rajš naj spišejo zakon pa točno brez lukenj v obliki dvoumja. Pa naj ta točno določi kazen, strogo. In stvar rešena. Ni treba nč kodeksov. Kodeks ne ...prikaži več bo pomagal ker ne zahteva nobene kazni.