Slovenija
143 ogledov

T-2 gre v stečaj

(Foto: T2) Žurnal24 main
Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo stečajni postopek nad telekomunikacijsko družbo T-2 in za stečajno upraviteljico imenovalo Danico Čuk. Višje sodišče v Ljubljani je namreč 5. avgusta ugodilo pritožbi upnikov družbe T-2 zoper sklep, s katerim je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo predlog za začetek stečajnega postopka.

V družbi T-2 so nad omenjeno odločitvijo višjega sodišča presenečeni, saj so še 23. junija 2015 prejeli sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani, da se predlog upnika DUTB v ponovljenem postopku zavrne.

Ob tem poudarjajo, da bodo svojim naročnikom še naprej nemoteno zagotavljali storitve, "zato uporabnikom T-2 storitev stečaj ne bo prinesel nikakršnih sprememb in na nadaljnje zagotavljanje storitev nima vpliva".

Ni uspelo Telekomu, uspelo DUTB

Zgodba okrog stečaja leta 2004 ustanovljenega telekomunikacijskega operaterja T-2 sega v leto 2009. Takrat so se zaradi visokih dolgov družbe T-2 pojavili prvi predlogi upnikov za začetek stečaja operaterja.

T-2 je nato sam konec leta 2010 predlagal postopek prisilne poravnave. V Telekomu Slovenije kot enem od upnikov se niso strinjali s postopkom prisilne poravnave in zato zahtevali stečaj, a je njihova zahteva leta 2011 padla v vodo. Telekom se je na to pritožil, a višje sodišče leta 2012 njihovi pritožbi ni ugodilo.

DUTB: Stečaj najboljša rešitev

Leta 2014 je nato uvedbo stečaja družbe T-2 predlagala Družba za upravljane terjatev bank (DUTB), ki je prevzela terjatve NLB in ki meni, da stečajni postopek omogoča enakopravno obravnavanje upnikov in boljše poplačilo, kot bi ga bili deležni sicer.

Okrožno sodišče v Ljubljani je tako septembra 2014 uvedlo stečaj družbe T-2, vendar pa je nato sledila pritožba dolžnika, po kateri je sodišče druge stopnje razveljavilo sklep prvostopenjskega sodišča in zadevo vrnilo v nov postopek.

V novem postopku je Okrožno sodišče v Ljubljani sprejelo sklep o zavrnitvi predloga za stečaj, na kar so se v vlogi upnic pritožile družbe DUTB, TCK in Banka Celje. Višje sodišče v Ljubljani je njihovi pritožbi ugodilo in na tej podlagi je Okrožno sodišče v Ljubljani danes objavilo začetek stečaja družbe T-2.

T-2 je bil ob začetku prisilne poravnave v večinski lasti kasneje propadlega cerkvenega finančnega holdinga Zvon Ena Holding. Leta 2011 je doživel dokapitalizacijo in nato prešel v last upnikov na čelu z družbo Gratel, ki je za T-2 gradil optično omrežje po Sloveniji, ter nato na koncu pristal v večinski lasti z Gratelom povezane družbe Garnol.

Drugi največji ponudnik IP TV v državi

T-2 je eden največjih slovenskih telekomunikacijskih operaterjev. Na trgu IP-televizije je s 33,9-odstotnim deležem drugi največji ponudnik, na trgu fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta pa je z 18,6-odstotnim deležem tretji največji ponudnik, znotraj tega pa je največji ponudnik širokopasovnih priključkov preko optike.

S 17,4-odstotnim deležem je tretji največji ponudnik IP-telefonije v Sloveniji, na trgu mobilne telefonije pa z 2,9-odstotnim deležem zaseda peto mesto, je razvidno iz podatkov agencije za komunikacijska omrežja in storitve za prvo četrtletje letos.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • zdrej 09:11 10.avgust 2015.

    Posebej ko se gre za njihove žepe, se izenačijo z ekonomisti najvišjega ranga. Le ti so študirali, kako si pridobiti čimeveč denarja s čim manj dela. :-)

  • Avatar praufo
    praufo 15:38 08.avgust 2015.

    Kako lepa misel, ... "stečaj ne bo prinesel nikakršnih sprememb in na nadaljnje zagotavljanje storitev nima vpliva". Zakaj sploh o tem dogodku pisat ? Človek, si predstavlja, da je stečaj firme, dejansko konec poslovanja in s tem izvajanje storitev prodaje ...prikaži več ali proizvodnje. Se pravi, ni več robe, ni storitev, ni prodaje, firma pač crkne. Je to logično, kar sem napisal ? Zgleda, da tudi stečaj ni več kar je bil nekoč.

  • slow_slow 21:16 07.avgust 2015.

    Datum 07.08.2015, ob 12:07:54Sprememba (%) -5,84Zadnji tečaj 80,00kako bo le v ponedeljek........