Slovenija
80 ogledov

Ta črno-beli zmazek

qr koda Shutterstock
Koda QR. 
Črtna koda kvadratne oblike v prevodu pomeni hiter odziv. Vsebuje lahko povezavo do spletne strani, telefonsko številko, običajen tekst in drugo.

QR. Najbrž ste jo že opazili. Danes je domala povsod – večinoma na takšnih in drugačnih oglasih ter izdelkih in živilih vseh vrst. Kodo QR oziroma quick response lahko fotografiramo s pametnim mobilnikom, ta pa nam nato ponudi njeno vsebino v obliki teksta, povezave do spleta (tako nam ni treba vnašati URL-naslova), kontaktov (telefonske številke, e-poštnega naslova) in drugega.

Gre za hiter odziv, kar koda QR pomeni v prevodu, informacij o izdelku ali storitvi, na katero smo naleteli. Vse bolj je razširjena tudi v Sloveniji, najbolj pa na Japonskem, kjer je z bralnikom zanjo opremljen že skoraj vsak mobilni telefon.

 

Sprva so jo razvili za Toyoto

V državah, kjer je koda QR že v množični uporabi, se lahko prek nje naročite tudi denimo pri zdravniku ali frizerju. Prednost natisnjene kode QR na vizitki pa je, da si lahko podatke shranite brez kakršnegakoli tipkanja. Sprva je bila koda namenjena za uporabo v avtomobilski industriji, danes pa se večinoma uporablja v oglaševalske namene, čeprav je zaradi strmo naraščajočega števila pametnih telefonov vse bolj priljubljena tudi med običajnimi uporabniki.

Matrično oziroma dvodimenzionalno kodo, ki je veliko uporabnejša od bolj razširjene črtne kode, ki jo poznamo s številnih izdelkov in je nepogrešljiva pri plačevanju na blagajnah, je za potrebe avtomobilskega proizvajalca Toyota leta 1994 razvilo podjetje Denso Wave, ki je še danes nosilec patenta za to tehnologijo, čeprav se je odpovedalo pravicam.

Brezplačni bralniki kod QR

Za branje kode QR potrebujete poseben bralnik, ki si ga lahko naložite s spleta – med tistimi, ki so na voljo brezplačno, so tudi quickmark, i-nigma, kywa in beetag. Naložite pa si jih lahko na pametne mobilne telefone domala vseh znamk – Apple, HTC, LG, Motorola, Nokia, Samsung, Sony in drugih.

Komentarjev 1