Slovenija
3906 ogledov

Prefrigan manever SDS za referendume

referendum, volilna skrinja Gregor Katič
Stranka SDS bo danes vložila podpise za tri referendumske pobude.

Po vložitvi podpisov bodo stekli postopki, ki so potrebni za določitev datuma izvedbe referendumov. V SDS so z vložitvijo podpisov čakali do konca roka za to opravilo, kar bi lahko bila taktična odločitev, saj s tem lahko vplivajo na izbor datuma za referendum. Kot poroča Dnevnik, je najverjetnejši datum, ko bi lahko šli na volišča 27. november.  

Da bi bil referendum izpeljan 13. novembra, ko je razpisan datum za morebitni drugi krog predsedniških volitev, se v tem trenutku zdi nemogoče. Pravila namreč določajo, da od dneva razpisa referenduma pa do glasovanje ne sme biti manj kot trideset dni in ne več kot eno leto. Če se referendum izvede po 45 dneh od dneva razpisa, se datum določa z dvotretjinsko večino v državnem zboru, kar pomeni, da bi koalicija potrebovala podporo opozicije. Kot najbolj realno možnost Dnevnik navaja izvedbo referenduma v obdobju 30 do 45 dni od razpisa referenduma. 

V SDS bi si verjetno želeli, da bi referendumi potekali na isti dan, kot bodo lokalne volitve, česar pa v koaliciji verjetno ne bodo podprli. 

Možnih je še nekaj datumov, in sicer prvi dve nedelji v decembru. Pri tem pa se zastavlja vprašanje udeležbe, saj bi volivci zaradi številnih volilnih nedelj lahko na volišča prišli v manjšem številu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar Leon
    Leon 14:07 12.oktober 2022.

    Referendum naj plačajo tisti ,ki želijo oporekati določenim zakonom . Položijo bančno garancijo in v kolikor izgubijo se ta vnovči.

  • onxxx 11:15 12.oktober 2022.

    To ni noben prefrigani manever sdsja temveč uresničevanje obljub do volilcev, ki so to konec koncev tudi podpisali.

  • mirror 09:33 12.oktober 2022.

    Levaki se že tresete, he, he.