Slovenija
34 ogledov

"Ta država je kriminalna"

Besim Hasančević (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Upor. Migrantski delavci jutri napovedujejo množičen protest v Ljubljani.

"Po številnih manifestacijah, stavkah in peticijah je stanje še vedno katastrofalno," pravijo migrantski delavci, združeni v kolektiv Nevidnih delavcev sveta (IWW), ki jutri v Ljubljani pripravljajo mednarodno demonstracijo. Pravijo, da ne bodo več le opozarjali na nevzdržne razmere, ampak da je nastopil "trenutek za spremembe razmerja sil, ki lahko omogoči spremembo življenja".

Za zaprtimi vrati
V samskem domu na Šmartinski cesti v Ljubljani je v najboljših časih SCT-ja živelo okoli 500 delavcev.

"Sedaj jih je vsak dan manj, saj se vračajo v Bosno. In to brez plač," pravi Besim Hasančević, delavec, ki mu SCT še vedno dolguje plačo, regres in nadure. Ko se je ta teden vrnil iz Bosne, kjer je obiskal družino, ga je na vratih sobe čakala zamenjana ključavnica.

"Novista, ki je v stoodstotni lasti SCT-ja, nam dolguje denar za plače, a od nas zahteva, da plačamo najemnino za sobe. Kako, če smo pa že več mesecev brez plač?" se sprašuje Hasančević. Aktivisti IWW opozarjajo tudi, da družbe v stečaju še vedno pritiskajo na delavce, ki svoje težave predstavijo javnosti.

"Večino časa smo lačni"
"Za SCT sem delal deset let, a zadnjih šest mesecev sem brez plače," pravi Nias Mujezimović. "Delavci smo večino časa lačni, čakamo na humanitarne pakete, vsake toliko časa kdo prinese kaj hrane."

Tudi razmere v samskih domovih so še vedno nevzdržne. "Težave so s higieno, čistočo WC-jev, prenatrpanostjo. Bolje bi nam bilo v zaporu," mu pritrdi drug delavec. "Kriva pa je država, ki noče sprejeti zakonov, ki bi preprečili izkoriščanje delavcev," so si enotni migrantski delavci.

Manifestacija nevidnih
"Jutri se bodo na ulicah Ljubljane zbrali delavci, ki so nekoč delali v Sloveniji, pa so se morali, večinoma brez odpravnin in plač, vrniti v Bosno," pravi aktivistka Socialnega centra Rog Petra Čičić.
 

"Še enkrat želimo opozoriti javnost, kaj se dogaja z delavci, ne le migrantskimi, ampak tudi s slovenskimi. Tudi njim se ne plačuje prispevkov, vsi po vrsti se znajdejo na ulici," pravi aktivist Irfan Beširević. Demonstracija se bo jutri ob 14.00 začela v Parku Tabor.

Komentarjev 4
  • Fulmmer 09:12 05.november 2015.

    Tole naj prevedejo v arabščino in obvezno dat prebrat vsakemu beguncu ki zaprosi za azil pri nas! Da ne bo potem kakšnih presenečenj....

  • privat 13:08 26.september 2011.

    kaj pa je kot država tatov in lumpov...ja država sužnjev in iskoriščanih...kdo je že bil predsednik vlade ,parlamenta v teh časih,kdo so ministri...no kakšni so ti ljudje??'

  • privat 19:06 05.september 2011.

    kdo pa je drugačnega mnenja??? Slovenija je še mnogo slabša ,oni ne vidijo to ,da je Slovenija to vse omogočala z zakoni ...kar pomeni...