Slovenija
19 ogledov

"Ta konec tedna bo najbolj zimski v tej zimi"

Mraz po Evropi Reuters
V noči na soboto bo snežilo, v Vipavski dolini pa v sunkih pihalo do 180 km/h. Na smučiščih in v hribih bo lahko do -17 °C. Obeta se nam vrhunec te zime. Take razmere navadno doživimo na približno 10 let.

V petek se obeta le nekaj malega snega v južni Sloveniji, predvsem na Kočevskem in ob meji s Hrvaško. A prava zima čaka na konec tedna.

Sneženje bo zajelo večji del Slovenije v noči na soboto, ko se bo tudi okrepilo. Kot nam je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Brane Gregorčič, bo sneg ob hkratnem vetru gradil snežne zamete. Pravi pa, da resne in debele snežne odeje ne moremo pričakovati ter da bomo priča v glavnem rahlemu in puhastemu snegu.

Na smučiščih se tega snega in takšnega vremena ne bodo preveč veselili. Zaradi izjemno nizkih temperatur bo namreč marsikdo ostal doma. Na nekaterih smučiščih bo ob koncu tedna zelo mraz; na 1.500 metrih bodo temperature od -15 do -17 °C, pravi Gregorčič.

Veter bo zares ponehal naslednji teden

Burja v Vipavski dolini naj bi divjala še danes do popoldneva. Popoldne se utegne veter začasno nekoliko umiriti. Jutri čez dan pa se bo burja ponovno okrepila in v noči na soboto bo zapihala najmočneje – v sunkih do 180 km/h.

Letos burja piha ob nižjih temperaturah kot lani ali predlani, kar prebivalcem, ki živijo na izpostavljenih legah, še otežuje gibanje na prostem.

Temperature nizke, ob vetru občutek še hladnejši

Za kar nekaj prihajajočih dni velja, da se niti čez dan temperature ne bodo dvignile nad -5 °C.

V primeru vetra, ki piha s hitrostjo približno 50 km/h, je lahko občutek mraza precej bolj intenziven. Tako imamo občutek, da je temperatura 10 °C nižja, kot je v resnici. Tako bi imeli pri temperaturi -5 °C občutek, da nas zebe pri približno -15 °C, nam je pojasnil Gregorčič.

V prihodnjem tednu, ko se bo veter polegel in se bo začelo jasniti, se lahko jutranje temperature tudi v nižjih legah spustijo celo pod -15 in do -20 °C. Večje pa bodo razlike med jutranjimi in dnevnimi temperaturami, ki so bile v minulih dneh precej majhne.

Na Kredarici se bodo v prihodnjih dneh lahko temperature spustile do -25 °C. Tudi sicer v gore ne bodo prijazne do morebitnih obiskovalcem, tako da je za planince bolje, da se kljub toplim oblačilom v visokogorje ne odpravljajo.

Vrhunec zime

Kot nam je še povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič, je obdobje teh in prihajajočih dni vrhunec te zime. Prav konec tedna bo v tej zimi "najbolj zimski", tako zaradi vetra kot zaradi pričakovanega sneženja in tudi zaradi nizkih temperatur, ki bodo vsaj en teden vztrajale pod ničlo.

Kot pravijo meteorologi, smo imeli podobne razmere leta 2003, so pa v Sloveniji take zime redke in se ponovijo le na približno 10 let.

Komentarjev 4
  • Apple 18:15 02.februar 2012.

    A ne piše dovolj na veliko - Več na vreme.net?

  • Sauromon 16:28 02.februar 2012.

    končno bo (če) prišlo malo zime, vi pa tu o nekih ekstremih :S

  • recesija 16:08 02.februar 2012.

    To pa je članek. Sem potreboval dobre pol ure, da sem prebral vso vsebino. :)