Slovenija
30 ogledov

Ta konec tedna v Celju trije sejmi

Ali je samooskrba modni trend, tržna priložnost ali nujnost prihodnosti? Kako z industrijsko konopljo do inovativnih in okolju prijaznih izdelkov, novih delovnih mest in trajnostnega razvoja, sta le dva od posvetov, ki bosta zaznamovala spremljajoči program spomladanskega sejemskega trojčka Flora, Poroka in Altermed. Sejmi bodo vrata obiskovalcem odprli v petek, 10. marca, ob 9. uri, v treh sejemskih dneh pa se bo na sejmišču predstavilo več kot 420 razstavljavcev.

Celjski sejem | Avtor: Celjski sejem Celjski sejem
Posvet Ali je samooskrba modni hit, tržna priložnost ali nujna aktivnost prihodnosti? (10.3., ob 12. uri v Modri dvorani) pripravlja Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenija s partnerji. Ekoci bo tradicionalno na sejmišču poskrbela tudi za izmenjevalnico semen, znanja, cepičev starih sadnih vrst in prikazov dobrih praks v okviru Štafete semen.

Sledil bo javni posvet evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa Kako z industrijsko konopljo do inovativnih in okolju prijaznih izdelkov, novih delovnih mest in trajnostnega razvoja (10.3. ob 14.30 uri v Modri dvorani), ki želi s sogovorniki odgovoriti na vprašanja, kakšen je razvojni potencial industrijske konoplje, katere so ključne ovire za pridelavo in predelavo industrijske konoplje v Sloveniji, pa tudi razložiti, da je iz industrijske konoplje mogoče narediti tudi plastiko.

Prvi sejemski dan bomo v Celju tudi izvedeli kdo si je prislužil nagrade v okviru Projekta Eko-paket Programa Ekošola (10.3. ob 11.15 uri na Demonstracijskem odru v dvorani L). Že tradicionalni nastop Eko šol na Altermedu bo sicer v znamenju odgovornega ravnanja s hrano in lokalno pridelane hrane. V treh dneh se bo predstavilo več kot 90 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije. Otroci in dijaki bodo na demonstracijskem odru predstavili številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa bodo prikazali najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane, sadnih napitkov in namazov. Predstavili bodo lokalno pridelavo hrane, recepte iz domače kuhinje, zdravo življenje po receptih naših babic, dobrote iz babičine skrinje, zeliščarske recepte naših babic, gibanje v zdravem okolju, gibalne sposobnosti in uravnotežene odnose z naravo. Tudi na razstavnih prostorih bodo izpostavili pomen lokalne pridelave za zdravo in varno prehranjevanje ter obujanje tradicije receptov iz preteklosti v sedanjost in prihodnost kot vir kvalitetnega in zdravega življenja.

Prava paša za oči bodo že prvi dan tudi tekmovalni izdelki mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev. Na tekmovanja je prijavljenih sedem ekip vrtnarjev, 14 mladih cvetličarjev in osem mladih aranžerjev. Tema tekmovanja mladih vrtnarjev je Kreativnost brez meja – moj sanjski vrt. Tekmovanje mladih cvetličarjev pa bo hkrati štelo tudi za izbor slovenskega predstavnika za Euroskills 2018. Mladi cvetličarji bodo morali izdelati tri izdelke, in sicer izdelati cvetlično kreacijo – fantazijo na temo Visoko, višje, najvišje. Drugi izdelek je Presenečenje, tretji pa v rokah vezani šopek na temo Najlepši šopek. Mladi aranžerji bodo letos ustvarjali kreacije z izdelki blagovne znamke Fructal. Prvi trije na tekmovanju in po en tekmovalec (z najboljšo uvrstitvijo) iz vsake šole, se udeleži tekmovanja Sloskills v letu 2018.

34 najlepših poročnih šopkov mojstrov iz 19 slovenskih cvetličarn

16. sejem Poroka v sejemski dvorani L1 prinaša top poročne trende, vrhunske kreacije na modni pisti, sejemske ugodnosti ter ideje in nasvete za popolni poročni dan. Dogajanje bo znova zaznamovala velika promocijska razstava poročnih šopkov. Najboljši domači cvetličarski mojstri iz 19 cvetličarn bodo na ogled postavili 34 poročnih šopkov. Tudi dijaki in študenti Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje se bodo v soboto v okviru Slovenske poroke predstavili skozi mavrične poročne šopke.

Predstavitev novega spletnega mesta Svetovni dan čebel in mednarodna konferenca čebelarskih organizacijČebelarska zveza Slovenije (ČZS) že v petek, dan pred začetkom jubilejnega 40. ApiSlovenija, ki ga organizira skupaj s Celjskim sejmom, na sejmišču pripravlja 4. mednarodno konferenco čebelarskih organizacij (10.3. ob 13. uri v Mali kongresni dvorani). Sodelujoče države na konferenci so Slovenija, Srbija, Bolgarija, Avstrija, Slovaška, Hrvaška in Irska. Ob tej priložnosti bo minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan skupaj s predsednikom mednarodne čebelarske organizacije Apimondia Philipom McCabom ter predsednikom ČZS Boštjanom Nočem predstavil novo spletno mesto za projekt 20. maj za Svetovni dan čebel. Ministrstvo je na ApiSlovenija pripeljalo tudi interaktivni paviljon Čebelji svet, ki bo na ogled v sejemski dvorani D. V soboto si ga bo ogledal tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki bo čebelarje nagovoril na uradni otvoritvi ApiSlovenija (11.3. ob 10. uri v Modri dvorani).

Od petka do nedelje

Natančen program dnevnega dogajanja je dosegljiv na spletni strani www.ce-sejem.si. Sejemski trojček in ApiSlovenija čez vikend bo mogoče vse tri dni obiskati med 9. in 18. uro. Z nakupom dnevne vstopnice imajo obiskovalci prost vstop na vse prireditve, ki ta dan potekajo na sejmišču. Z eno vstopnico pa lahko v petek obiščejo tri sejme, čez vikend pa še mednarodno prodajno razstavo ApiSlovenija. Za tiste obiskovalce, ki bodo zaradi zanimivega dogajanja sejmišče obiskali več dni zapored, so v Celju znova omogočili 2- (10,00 EUR) in 3-dnevne vstopnice (15,00 EUR). Cena vstopnice za odrasle je sicer 6,5 EUR, upokojenci, učenci, dijaki in študenti pa bodo za vstopnico odšteli 5,00 EUR.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.