Slovenija
217 ogledov

Ta nova igrišča bodo razveselila otroke

Igrišče v Šmartinskem parku MOL
V Ljubljani v letošnjem in prihodnjem letu načrtujejo dokončanje druge faze ureditve Šmartinskega parka pri Žalah, kjer naj bi stala tudi otroška igrala. Prav tako naj bi novo podobo dobilo igrišče pri Gradu Kodeljevo, ki je zaradi zastarelih igral in zadrževanja vode skoraj neuporabno. Ob Celovški cesti bodo postavili Kolopark.

Mestna občina Ljubljana bo obnovila otroško igrišče v parku Kodeljevo, ki je trenutno zaradi zastarelih igral in zastajanja vode po dežju, kar preprečuje dostop do igral, med otroci in starši manj priljubljeno kot druga večja igrišča v Ljubljani.

Gradnja novega igrišča je trenutno v fazi izbire izvajalca. "Formalni postopki izbire izvajalca še niso zaključeni," pojasnjujejo pri MOL in dodajajo, da je projekt za izvedbo z urediteno situacijo in načrtom krajinske arhitekture že izdelan. 

Vodo bodo uporabili za čofotalnik

Iz načrta ureditve je razvidno, da bodo v parku poleg klopi in ureditve poti postavili čofotalnik, tlakovan z mačjimi glavami, prodnatim zasipom ter muldo. "Obstoječa zbitost terena in pritok meteornih vod ter naravna nagnjenost terena omogočajo usmerjanje in kontrolirano zadrževanje meteorne vode, ki lahko služi kot element za igro," je zapisano v projektu.

Predvidena je postavitev 22 klopi, kovinski drogovi za plezanje z zvonci, trojna nihajna gugalnica iz lesa in gum, vrtiljak, ki se vrti okrog stebla, ki je oblikovano kot vrtiljak, tobogan, oblikovan kot dimnik, veliko plezalo s toboganom, gugalnica gnezdo, vrtiljak z vrtljivo mizico, mali vrtiljak in vrtiljak za gibalno ovirane.

Poleg naštetega bodo na igrišču postavili še 3,5 metrov dolgo leseno gibljivo jadrnico, slušalko za poslušanje žuborenja vode, velik mlinček na muldi ter kovinsko drčo s plezalom. Drevesa v parku bodo ostala, odstrnili bodo le tlake, vso opremo oz. druge grajene stebre ter grmovno zarast.

Šmartinski park in Kolopark ob Celovški

Med drugimi večjimi deli je za letošnje leto in leto 2017 predvidena izgradnja druge faze ureditve Šmartinskega parka. "Na novo urejamo tudi nekoliko drugačno igrišče – Kolopark ob Celovški cesti pri Tivoliju," pojasnjujejo pri MOL. "Po klasifikaciji sodi med objekte za šport, rekreacijo in prosti čas. Osrednja tema parka je poligon, asfaltna steza, ki se uporablja za trening spretnostnih veščin in vožnje s pripomočki na kolesih."

MOL vzdržuje 221 igrišč

Javno podjetje sicer vzdržuje 221 otroških igrišč na območju MOL, ki so razdelejena v tri kategorije glede na na intenziteto vzdrževanja. "Poleg vrtnarskih in komunalnih del se na igriščih izvaja tudi vzdrževanje opreme, parkovne opreme in igral," pojasnjujejo pri Snagi. "Poškodbe in posledice vandalizma odpravljamo sproti, prav tako dotrajane elemente igral saniramo po prioritetah. Redno se izvajajo tudi tedenski pregledi igrišč."

Kako bo z obnovo igrišč skozi leto, bo pokazalo finančno stanje v zadnji polovici leta 2016. "Zagotovo bomo obnavljali starejša igrišča in tam zamenjali dotrajana in neustrezna igrala z novejšimi tipi opreme," pravijo pri Snagi. "V lanskem letu je bilo obnovljenih 15 otroških igrišč, od tega tri igrišča II. in 12 igrišč III. kategorije."

irma.hus@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • wester62 08:38 11.julij 2016.

    škoda da samo 5-10% lj otrok bo tu uživali,ker ostali so doma za računalniki ali pa zaprti od staršev ,ki so leni iti z njimi v park. ni čudno ,da se potem podajo na pota droge in alkohola.

  • Avatar Leon
    Leon 11:25 10.julij 2016.

    V Mariboru pa imajo nov EKO peskovnik, ki je nastal kot idejna zasnova vodje projekta Boruta Ambrožiča......rezen ,če ni plagiat.

  • delfin 09:16 10.julij 2016.

    Se vidi, da nimaš pojma. NE tudi s tujim denarjem ne more vsak narediti kar hoče. Najprej moraš bit sposoben, imeti vizijo, organizacijo, željo, voljo in občutek. Poznam ljudi, ki so imeli veliko denarja pa niso naredili nič, ker ga ...prikaži več je enostavneje zapiti.