Slovenija
16 ogledov

Ta skoraj milijon neizkoriščnih nadur dolžni skoraj dva milijona evrov

V UKC Ljubljana so se za omejitev obiskov odločili zaradi omilitve neprimerne te Žurnal24 main
Ne le medicinskim sestram, UKC Ljubljana plačilo nadur dolguje tudi zdravnikom, zobozdravnikom, farmacevtom in nezdravstvenim delavcem. Dolžni so jim skoraj dva milijona evrov.

Zaposleni v zdravstveni negi v UKC Ljubljana so prejšnji teden opozorili na neplačevanje nadur, iz podatkov UKC Ljubljana pa je razvidno, da ta plačilo dolguje tudi zdravnikom, zobozdravnikom, farmacevtskim, zdravstvenim in nezdravstvenim delavcem. Bruto bruto znesek za 53.702 neplačanih oziroma neizkoriščenih ur znaša 968.749 evrov.

Neplačane ure se kopičijo

Zaposleni v zdravstveni negi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v povprečju opravijo po 200 ali 220 ur na mesec namesto rednih 174, je na izrednem sestanku sindikata delavcev v zdravstveni negi prejšnji teden opozorila predsednica hišnega sindikata Saša Kotar ter pozvala k plačevanju vseh nadur.

Povedala je, da del nadur zaposleni res dobijo plačanih, a od 20 do 40 opravljenih nadur v enem mesecu jih dobijo plačanih le sedem do 10, ostale nadure pa se neplačane kopičijo.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec je obljubil, da bodo poskušali plačati tudi prenešene zaostale neizplačane nadure, del že s februarsko plačo. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je napovedala sestanek z vodstvom UKC Ljubljana.

Predčasno nakazilo ZZZS

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo danes bolnišnicam nakazal prvi del mesečnega nakazila, šestim bolnišnicam dodatno še tretji del nakazila. S predčasnim nakazilom želijo tem bolnišnicam zagotoviti boljšo likvidnost. Od izplačila je odvisna tudi za sredo napovedana stavka v izolski bolnišnici, kjer so razmere posebej zaostrene.

Do dodatnega poslabšanja likvidnosti bolnišnic je prišlo zaradi odpravljanja plačnih nesorazmerij, ki so ga bili javni zavodi dolžni izplačati do konca januarja.

V Splošni bolnišnici Izola so zato napovedali, da bodo zaposlenim januarske plače izplačali v dveh delih, in sicer 10. februarja ter 27. februarja, ko ZZZS načeloma izplača tretji del mesečnega nakazila. Zaradi tega so v sindikatu zdravnikov Fides za 11. februar napovedali stavko, nato so se jim pridružili še v sindikatu delavcev zdravstva in socialnega skrbstva.

Poleg izolski bolnišnici bodo predčasno tretji del nakazila izplačali splošnim bolnišnicam Brežice, Jesenice, Ptuj, Slovenj Gradec in bolnišnici Topolšica. Ta del nakazila znaša 2,8 milijonov evrov. Prvi del februarskega nakazila vsem izvajalcem pa znaša 59 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.