Slovenija
18047 ogledov

Ta velikan bo po novem kupoval v Sloveniji

Amazon Profimedias
Kot kaže bodo slovenska podjetja z novembrom lahko prodajala na evropskem Amazonu, saj testno obdobje že poteka.

Medtem ko so slovenski kupci že leta lahko kupovali na Amazonu, so bila slovenska podjetja edina v Evropski Uniji, ki svojih izdelkov niso mogla ponuditi evropskim kupcem največjega spletnega prodajalca. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) smo preverili, ali je napoved, da se bo to novembra končno spremenilo, realna.

"Ocenjujemo, da je časovnica zelo realna, v primeru da v testnem obdobju, ki je trenutno v teku, ne pride do kakšnih večjih težav," odgovarjajo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. | Avtor: Anže Petkovšek Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kotnikova 5. Anže Petkovšek

Konec obvodov

"Slovenska podjetja so prek Amazona neovirano poslovala že v Ameriki, v Evropi pa so uporabljali razne obvode preko v tujini odprtih podjetij," pojasnjuje Jaša Furlan, ki je s podjetjem, odprtim v tujini, na Amazonu prisoten že osem let. Največkrat so Slovenci, kot dodaja, podjetja registrirali v Veliki Britaniji, Nemčiji in na Hrvaškem. "Za sabo pa to potegne kar nekaj pravnih in davčnih ureditev na katere je treba biti zelo pozoren. Še dodatno pa tudi Amazon striktno penalizira poslovanje iz Slovenije, če ugotovi, da je tukaj davčni sedež - ne glede na državo kjer je podjetje registrirano. V tem primeru enostransko suspendirajo prodajalčev račun, pot nazaj pa je izjemno dolga in boleča, in še to, če je sploh možna," pojasnjuje Furlan. Kot kaže, bo to kmalu preteklost.

Kaj to pomeni za slovensko podjetništvo?

"Glede na število podjetij, ki se je obrnilo na nas v zvezi s to problematiko, lahko potrdimo, da gre za izjemno pomemben prodajni kanal, še posebej za mala in srednje velika podjetja, ki preko te platforme lansirajo svoje produkte na globalni trg," so prepričani na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

računalnik bančna kartica spletno nakupovanje spletni nakup | Avtor: Profimedia Profimedia
Po mednarodnih raziskavah spletna prodaja beleži v povprečju 20 odstotno rast na leto in dodajajo, da je "Amazon eden največjih prodajalcev na svetu in edini s specifičnim poslovnim modelom, ki je še posebej primeren za mala in srednje velika podjetja".

Da je Amazon zagotovo priložnost za skoraj vsak segment prodajalcev, je prepričan tudi Furlan. "Na Amazonu Europe gre v največji meri za kupce iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije in Španije. Na teh trgih ima Amazon v očeh kupcev izjemno visoko stopnjo zaupanja."

Kot dodaten kanal prodaje, je po ocenah sogovornika "Amazon lahko izjemno učinkovit, saj kupci običajno vsaj do neke mere izdelke že poznajo in jih velikokrat že sami iščejo na Amazonu. V primeru Amazona kot edinega prodajnega kanala, pa se je predvsem treba zavedati tveganja, da gre lahko na Amazonu kaj narobe, kar pa za sabo lahko potegne poslovanje celotnega podjetja." S prepletom lastne spletne trgovine, Amazona in drugih kanalov bodo slovenska podjetja zagotovo najbolj uspešna, je prepričan Furlan.

Amazon pred Črnim petkom | Avtor: Profimedias Profimedias

Amazon so končno uspeli prepričati, da neskladij ni

Kje je bil glavni razlog, da slovenskim podjetjem ni bilo omogočeno prodajati prek Amazona? Na MGRT pojasnjujejo, da so se "zadržki Amazona nanašali predvsem na skladnost poslovanja Amazona Europe, ki je registriran v Luxemburgu, z Zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma". MGRT je v sodelovanju z ostalimi institucijami, predvsem pa Uradom za preprečevanje pranja denarja, kot se pohvalijo, "uspel prepričati predstavnike Amazona, da neskladij ni in da je obstoječi zakonodaji možno zadostiti z tehnično prilagoditvijo spletnega poslovanja, kar pa je zahtevalo nekaj investicijkih ukrepov na strani Amazona."

Komentarjev 5
  • Pepe007 09:18 31.oktober 2019.

    Iz tega članka razumem, da smo edini v EU imeli neko bedarijo v zakonodaji, ki je ovirala Amazon. Verjetno neko "varovalko", ki garantira, da gre pranje denarja in financiranje terorizma nemoteno preko naših izbranih bank.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:00 31.oktober 2019.

    Kaj nuca prodaja slovenskih izdelkov,če pa že zdaj več,kot pol izdelkov ne pošiljajo v Slovenijo,kot,da smo na zemljevidu tam nekje pod Tasmanijo???