Slovenija
11 ogledov

Ta vikend le uvod v zastoje

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Ta konec tedna večjih zastojev na cestah ne bo, večje gneče proti morju je pričakovati šele prihodnji teden.

Ker se je sezona šele dobro začela, večje gneče na prometno-informativnem centru (PIC) ne pričakujejo. "Zagotovo pa bo promet proti morju povečan. V soboto zjutraj pa lahko pričakujemo večjo gnečo na gorenjski avtocesti med priključkoma Podtabor in Kranj zahod, kjer bo polovica avtoceste zaprta do predvidoma 25. junija," pravi Brane Nastran, vodja PIC.

Gneče na avtocesti in mejnih prehodih bodo trajale od tretjega vikenda junija do drugega vikenda septembra.

Gneča zaradi maratona
V nasprotju z avtocestami in mejnimi prehodi pa bo ta konec tedna maraton Franja v Ljubljani zagotovo povzročil gnečo na cesti. "Zaprta bosta izvoza v obe smeri na priključku Vodice, na priključku Bežigrad in gorenjski avtocesti na priključku Ljubljana Brod. Zaradi maratona bosta zaprta tudi dela Dunajske in Šmartinske ceste," pravi Nastran, ki dodaja, da se bodo zaradi šolskih počitnic pri nas večji zastoji začeli naslednji konec tedna.

Kaj storiti, preden odpotujete?

"Najbolj pomembno je, da imajo ljudje čim več informacij. O stanju na cestah naj se pozanimajo pred potovanjem, poslušajo naj radijske postaje, ki imajo prometne informacije, in na naši spletni strani preverijo, kjer bodo največji zastoji," svetujejo na PIC. Voznikom še svetujejo, naj v primeru zastojev pokličejo na telefonsko številko 1970. "Ob turističnih konicah svetujemo tudi uporabo vzporednih cest, ki jih tuji turisti ne poznajo in so zato veliko bolj prazne," dodaja Nastran.

Strožje omejitve za tovorni promet se začnejo v turistični sezoni. Omejitve se ob sobotah začnejo zadnji vikend julija od 8. do 13. ure, trajajo pa do prvega vikenda v septembru.

Alternative
Če opazite, da je čakalna doba na vašem najbližjem mejnem prehodu predolga, si lahko izberete drugo pot. Obremenjena mejna prehoda Dragonja in Sečovlje lahko zamenjate s Sočergo. Avgusta je mejni prehod Starod zelo obremenjen, zato se čez mejo odpravite v Jelšanah. Obratno bo en mesec prej, saj so takrat Jelšane bolj obremenjene kot Starod. V turistični sezoni se lahko namesto na Obrežje odpravite na prehoda Slovenska vas in Rigonce. Tudi na Gruškovju bodo letos čakalne dobe dolge, zato se odpravite na Dobovec ali Rogatec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.