Slovenija
32 ogledov

Table hotelov bodo padle

MOL je zavezancem višino nadomestila določila glede na število in lokacije tabel Žurnal24 main
Usmerjevalne table. Na občini pravijo, da jih bodo neplačnikom kar odstranili.

Ljubljanski hotelirji so se uprli in s skupnim pismom županu Zoranu Jankoviću sporočili, da ne nameravajo plačati mestu za že postavljene usmerjevalne table.

Računajo za modre in sive
Mestna občina Ljubljana (MOL) jim je namreč na podlagi aprila lani spremenjenega odloka o občinskih cestah poslala odločbe, v katerih jim je zaračunala postavitev, vzdrževanje in odstranitev lamel oziroma obvestilnih tabel za usmerjanje po mestu.

Za zdaj so izdali 23 odločb za modre hotelske in sive table za druge poslovne subjekte in zanje zaračunali okoli 80 tisoč evrov stroškov. “Bele lamele za javni program, zdravstvene domove, bolnišnice in podobno pa financira MOL,” so dejali v mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Višina nadomestila, ki so ga izračunali hotelirjem in drugim podjetjem, je sicer odvisna od števila tabel in njihove lokacije.

Tudi čez 20 tisoč evrov
“Za odlok ni vedel nihče, dokler nismo dobili računov. Gre za neki poseben davek mesta Ljubljana, table smo namreč že plačali, ko so jih montirali,” je povedal Bogdan Lipovšek, direktor Grand hotela Union. Da gre za davek, meni zato, ker bi jim morala občina po njegovem mnenju za vzdrževanje poslati račun, na katerem bi pisalo, kaj so popravili. “Če pa morate plačevati vsako leto, to ni vzdrževanje, ampak davek,” je poudaril Lipovšek, ki je za hotel prejel odločbo za 6.550 evrov na leto. Pod pismo se je podpisalo 11 hotelirjev, po besedah Lipovška med drugim City, Lev, Slon, Mons, Austrian trend hotel ter Hostel Celica.

Direktorica Monsa Irena Grofelnik, ki je prejela odločbo z najvišjim zneskom – 20.450 evrov na leto –, pa je pojasnila: “Ob odprtju smo za izdelavo in postavitev 27 tabel različnih velikosti plačali okoli 14.600 evrov. Odločbo pa smo zavrnili, saj v stroških tega zneska nismo načrtovali.”

Na mestni občini so že napovedali, da bodo table neplačnikov odstranili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.