Slovenija
23 ogledov

Table za Titovo cesto že umaknili

Titova cesta. Dejan Mijović
V Ljubljani so table za Titovo cesto po slaba dva tedna stari odločbi ustavnega sodišča o neustavnosti takšnega poimenovanja že odstranili. Na komisijo mestnega sveta za poimenovanje naselij in ulic prihajajo različni predlogi.

Štajerska vpadnica v Ljubljano je tako, odkar je ustavno sodišče odpravilo odlok o njenem poimenovanju zaradi neskladja z ustavnim načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, brez imena. Na Titovi cesti sta bili sicer določeni dve hišni številki - stadion in poslovni prostori, so pojasnili na Geodetski upravi RS. Na podlagi odločbe ustavnega sodišča so tako poleg imena ukinili tudi obe hišni številki.

"Če bodo lastniki stavb želeli določiti nove hišne številke, bomo objektom določili hišne številke glede na pripadnost najbližje obstoječe veljavne ulice. Ker pa bo verjetno prišlo do novega imenovanja ukinjene Titove ceste, bo do tega verjetno prišlo šele po imenovanju," so pojasnili in dodali, da so Mestno občino Ljubljana o tem predhodno obvestili.

Z ukinitvijo hišne številke tega naslova tako ni možno več uporabljati, kar pomeni, da na ta naslov ni mogoče prijaviti bivališča ali sedež podjetja.

Novo ime še letos?

Do novega poimenovanja ulice pa bi morda lahko prišlo še pred novim letom, je dejala predsednica komisije mestnega sveta za poimenovanje naselij in ulic Milena Mileva Blažić. Po njenih navedbah so na komisiji prejeli med pet in deset pobud za poimenovanje ulic, med njimi je "nekaj resnih, nekaj pa hudomušnih".

Več o njih ni želela govoriti, pojasnila pa je, da zdaj pridobivajo še dodatne podatke. Nekatere pobude so namreč po njenih besedah napisane pomanjkljivo, saj ne vsebujejo podatkov o kulturnem pomenu in utemeljitve predloga. Kot napoveduje Blažićeva, bodo pobudnike pozvali, da priložijo zahtevano dokumentacijo.

Pobude na komisiji po njenih besedah še prejemajo. Poleg predloga o poimenovanju morajo pobudniki na komisijo podati tudi utemeljitev, nekateri pa napišejo tudi, katera ulica naj bi se tako imenovala, pojasnjuje Blažićeva. Kot dodaja, pa ponavadi to odločitev prepustijo Mestni občini Ljubljani, da poišče primerno in usklajeno rešitev, ali predlagajo le, na katerem območju Ljubljane bi se ulica tako imenovala.

Predloga NSi in SDS

V NSi so že na dan, ko je ustavno sodišče sporočilo odločitev o neustavnosti poimenovanja Titove ceste, predlagali, naj se ta cesta poimenuje po nekdanjem predsedniku vlade Andreju Bajuku, v SDS pa, naj se imenuje po narodnozabavnem glasbeniku Lojzetu Slaku. Prvi je preminil avgusta, drugi pa septembra.

Blažićeva ob tem opozarja, da je treba presoditi, koliko časa po smrti je pietetno poimenovati ulico po pokojniku. Dodaja tudi, da se v komisiji izogibajo hipnim predlogom in da vsako poimenovanje temeljito premislijo in uskladijo na vseh ravneh.

Na vprašanje, ali je mogoče, da se bo štajerska vpadnica, za katero morajo najti novo ime, imenovala Štajerska cesta, kot se je njen del že imenoval pred poimenovanjem Titove ceste, je Blažićeva odgovorila, da je to stvar dogovora.

Štajersko vpadnico v Ljubljani so mestni svetniki kot Titovo cesto poimenovali aprila 2009, posamezniki iz NSi pa so nato vložili pobudo presoje ustavnosti, v kateri so utemeljili, da je Tito sinonim za kršenje človekovih pravic in da razdvaja javnost. V Ljubljani je sicer Titova cesta pred osamosvojitvijo že bila, tekla je v smeri sever-jug skozi središče Ljubljane. 8. oktobra 1991 so del te ceste preimenovali v Slovensko, del pa v Dunajsko cesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.