Slovenija
122 ogledov

Tablica ukradena pred leti, zdaj dobil kazni

Lastniki večih vozil iste kategorije so po sedanji ureditvi primorani registrira Žurnal24 main
Tablico ukradli že leta 2009, letos v roku enega meseca dvakrat dobil kazen mestnega redarstva za napačno parkiranje.

Ljubljančanu Domnu Saviču so z avtomobila leta 2009 nekje med Postojno in Ljubljano ukradli eno izmed tablic. Policija je naredila zapisnik, na avtomobil pa je namestil nove tablice.

V začetku junija letos pa so mu z ljubljanskega mestnega redarstva poslali obvestilo o napačnem parkiranju. To, da je bila ukradena tablica nameščena na povsem drugem avtomobilu, so spregledali. Kljub temu da je redarstvo obvestil o napaki in so postopek ustavili, se je identična zgodba ponovila pred dobrim tednom dni – znova je dobil kazen za prekršek, ki ga je storil tat tablice. 

Lahko bo dobil še kakšno kazen

Na mestnem redarstvu Mestne občine Ljubljana so nam odgovorili, da obstaja možnost, da bo  dobil še kakšen plačilni nalog.

Evidenco o ukradenih tablicah vodijo na policiji, vendar pa mestni redarji nimajo dostopa do te evidence. Za posamezne primere, ko lastnik vloži pritožbo, pa preverijo, ali je lastnik uredil vse potrebno v povezavi s krajo tablic. Povezani sta evidenca policije in Matični register vozil, s katerim pa redarji na terenu niso povezani, zato podatkov ne morejo preverjati sproti.

"Pri obravnavi prekrška se za posamezno tablico opravi poizvedba in se podatki iz Matičnega registra vozil vsakič prenesejo ponovno v sistem; torej ni mogoče zagotoviti, da se napaka ne bi zgodila ponovno. Zadeva bi se lahko ustrezno rešila na ravni države, ki bi morala vsakodnevno ažurirati Matični register vozil," pa so na redarstvu odgovorili na vprašanje, kako je mogoče, da je Ljubljančan kljub opozorilu, da je bila tablica pred štirimi leti ukradena, dobil plačilni nalog dvakrat.

Rešitev spletni servis dMRVL

Na redarstvu poudarjajo, da do tovrstnih težav ne bo več prihajalo, ko bo zaživel nov spletni servis  dMRVL, ki bo mestnim redarstvom omogočal izmenjavo sporočil s sistemom za pridobivanje podatkov o vozilih.

Policija evidence o tem, koliko prekrškov je izvedenih z vozili, na katerih so nameščene ukradene registrske tablice, ne vodi. Podatki zadnjih štirih let kažejo, da je letno ukradenih od 4.256 do 4.897 registrskih tablic. Letos pa so jih do konca junija ukradli že 3.027.

Komentarjev 3
  • Mrcina 13:17 24.julij 2013.

    Tud jaz se pridružujem ZICovem mnenju !!!!

  • abfall 04:55 24.julij 2013.

    To je Slovenija.

  • zic 21:19 23.julij 2013.

    ajde saj po pritožbi bo vse znulerirano AMPAK koji k....je sploh treba letat pa pisat pritožbe zaradi pacjentov, k niso znal, če so vedel, da je tablica ukradena, jo lahkotno z pritiskom na gumb odjavit...matr lenobe...kaj to mi plačujemo golazen!!!!????