Slovenija
81 ogledov

Tablice namesto papirja

slovenija 30.09.10 policiijska kontrola, kontrola dokomentov, cestninska postaja Nik Rovan
Policija. Kazni za prehitro vožnjo ne bi več pisali na papir, postopek bi vodili prek tabličnih računalnikov.

Policija namerava že prihodnje leto policiste na teren poslati s tabličnimi računalniki in jim močno poenostaviti delo. "V policiji se pripravlja pilotski projekt E-policist, katerega cilj je podpora dela policistov v mobilnih pogojih. Gre za način odprave administrativnih ovir, saj bodo tako policisti lahko vsa opravila pri obravnavi prekrškov uredili na terenu," pojasnjujejo na policiji.

Vse bodo delali sami

Za zdaj še ni znano, koliko tabličnih računalnikov bi policija kupila oziroma koliko policistov bi takšno opremo na terenu uporabljalo. "Pilotski projekt bo predvidoma končan do konca letošnjega leta, izvedba pa je odvisna od razpoložljivih finančnih sredstev," napovedujejo na policiji. Trenutno računalniški strokovnjaki policije postavljajo sistem, prilagojen potrebam dela na terenu. Sistem, nameščen na tabličnih računalnikih, bi policistom, ki obravnavajo posameznike zaradi prekrškov, omogočal po eni strani hitrejšo izmenjavo podatkov o prekrškarjih med policisti na terenu in policisti na postajah.

Po drugi strani pa bi policisti podrobnosti o prekrških takoj vnesli v splošno policijsko bazo podatkov. Zdaj te evidence policisti dopolnjujejo, ko se vrnejo s terena in pogosto celo zunaj rednega delovnega časa. "Razviti želimo mobilno rešitev, ki bo policistom omogočala izvedbo preverjanj oseb, listin in vozil v evidencah na prenosni mobilni napravi na terenu, in rešitev, ki jim bo omogočala izvedbo izdajanja plačilnega naloga na prenosni mobilni napravi na terenu v stoječem policijskem vozilu oziroma njegovi neposredni okolici. Potrditi želimo namreč tezo, da bi s takšno rešitvijo v policiji dosegli predvidene poslovne učinke," dodajajo na policiji. Novi računalniški sistem, ki ga bodo policisti na terenu v prihodnje uporabljali na tabličnih računalnikih, bodo razvijali zgolj njihovi strokovnjaki sami, zato s tem država ne bo imela večjih stroškov, zagotavljajo na policiji. "Načrtujemo le stroške informacijske strojne opreme in komunikacij. Stroški širše uvedbe pa bodo ocenjeni po dokončanju pilotskega projekta," še pojasnjujejo na policiji.

Na terenu jih še ni

Po naših neuradnih informacijah policisti predvsem na območju Maribora že nekaj časa preizkušajo tablične računalnike, da bi policijski informatiki lažje oblikovali sistem za čim preprostejšo uporabo. Na policiji medtem zagotavljajo, da policisti na terenu teh računalnikov še ne uporabljajo. Neuradno imajo policisti zelo različna, celo zelo nasprotujoča si mnenja o tem, da bi v prihodnje delali na tak način. Za zdaj naj bi bilo med policisti celo precej manj podpornikov tabličnih računalnikov na terenu. V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa načrtovanih sprememb pri delu zdaj še ne želijo ocenjevati, saj pravijo, da jih policija uradno sploh še ni obvestila o tem, da namerava v delovni proces uvesti tablične računalnike.

Komentarjev 11
  • dragec 07:55 14.julij 2013.

    Ali bodo znali obvladati novo pisavo??????

  • zic 12:43 13.julij 2013.

    odpeljali te bodo na postajo, kjer ti bodo sprintali zapisnik oz. imel bo to možnost v vozilu...res je blo težko pomislit, a ne?

  • crvit 12:33 13.julij 2013.

    In kaj bo naredo policajček ko bom zahteval zapisnik ker jih sedaj ne dajo če ne napihaš in če te ne oglobijo jaz bom izrecno vedno zahteval zapisnik pa da vidimo kaj in kako pa ne sedaj kak neumni ...prikaži več policaj komentirat ker če zahtevam zapisnik ga moram dobit in pika.Tablic pa itak ne boste znal uporabljat ker tisti tečaj petih mesecev v Tacnu je premalo nasploh pa bi potrebovali kak 5 letni tečaj računalništva.