Slovenija
15 ogledov

Tablice ubijajo prodajo "navadnih" računalnikov

Apple Ipad. EPA
Študija raziskovalne družbe Gartner pokazala na izjemno negativen učinek vse večje priljubljenosti tabličnih računalnikov na prodajo klasičnih računalnikov.

Apple je samo v zadnjem lanskem četrtletju prodal 15,4 milijona tabličnih računalnikov, navaja omenjena študija. Tablični računalniki po Gartnerjevih navedbah odvračajo kupce od nakupa klasičnih osebnih in prenosnih računalnikov.

Glede na študijo se je tako prodaja osebnih računalnikov lani celo nekoliko skrčila, tudi letos pa se bo povečala le za 4,4 odstotka na 368 milijonov enot. Prodaja tabličnih računalnikov naj bi medtem letos že presegla 100 milijonov enot. Applov delež na trgu naj bi bil pri tem 60-odstoten.

Bodo Windowsi prepričali?

"Potrošniki se bodo zdaj pri izbiri naprav osredotočili na svoje potrebe oz. na to, katera naprava jim bo omogočila najbolj učinkovito, zabavno in priročno izvrševanje njihovih nalog," je poudaril Ranjit Atwal iz Gartnerja. "Naprava mora ustrezati potrebam uporabnika, ne obratno," je izpostavil.

Po njegovih besedah bo v prihodnje pomembno vlogo odigralo vprašanje, kakšen bo uspeh operacijskega sistema Windows in tankih prenosnikov oz. t.i. ultrabookov - ali bodo uspeli znova prepričati kupce ali ne.

Glede osebnih računalnikov pa so v Gartnerju poudarili, da bo rast njihove prodaje močno odvisna od povpraševanja na hitro rastočih trgih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.